Najnovije

PAKAO KOD EUFRATA: Bombaški napadi u četiri grada! Turci ponovo optužili Kurde za masakr (VIDEO)

Četiri snažne eksplozije potresle su gradove Azaz, Al-Bab, Tal Batal i Ganduru u području Eufrata u Siriji.

Još jedan bombaški napad u Siriji (Foto: Jutjub)

Prema pisanju lokalnih medija ovi napadi su koordinirani, a tom prilikom ubijeno je najmanje dva civila, dok je 25 ranjeno. Broj žrtava bi mogao da se poveća u narednim satima, pošto ima dosta teško povređenih.

Napad je izveden u stambenim naseljima u ova četiri grada i u blizini uslužnih i zdravstvenih centara. 

Prema rečima očekivaca, nepoznati napadači su se pojavili na motorima i bacili su bombe, koje su napravile ogromnu štetu u ovim gradovima i odnele civilne žrtve.

Do sada niko još nije preuzeo odgovornost za ove napade, a opozicioni aktivisti u Siriji tvrde da se najverovatnije radi o snagama Kurda. Takođe, i turski izvori navode da su Kurdi izveli napad.

Slični bombaški napadi izvedeni su česta pojava u ovoj oblasti, a do sada su Kurdi preuzimali odgovornost.

Napad je usledio samo dva dana pošto se turski ministar odbrane Hulusi Akar sastao sa vojnim zvaničnicima kako bi razmotrili moguću ofanzivu istočno od Eufrata u Siriji.

Sastanak je održan dan nakon što je Turska rekla kako će pokrenuti ofanzivu ukoliko se sa SAD ne realizira dogovor o planiranoj „sigurnoj zoni“ u Siriji.

Operaciju, koja bi bila treći turski vojni upad u Siriju u tri godine, prvi je ranije ove godine najavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Nakon objave predsednika SAD-a Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika sa severa Sirije, dva saveznika iz NATO-a su se dogovorila da stvore sigurnu zonu u Siriji duž severoistočne granice te države sa Turskom u kojoj ne bi bilo kurdske milicije.

Kurdska milicija bila je glavni saveznik SAD-a u Siriji tokom borbi protiv oružane grupe Islamske države, ali je Turska smatra terorističkom organizacijom.

Pročitajte OVDE kako traju borbe za Tripoli.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA