Najnovije

ĐURIĆ TRAŽI HITNU REAKCIJU MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Priština želi da politički zbriše Srbe

Odluka pokrajinske izborne komisije da administrativnom merom oduzme pravo glasa Srbima sa ličnom kartom Republike Srbije pokušaj je da se Srbi, u političkom smislu, zbrišu sa Kosova i Metohije, smatra direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić (Foto: Jutjub)

Marko Đurić je naglasio i da je odluka kosovske Centralne izborne komisije da sva dokumenta za identifikaciju birača tokom vanrednih izbora na moraju biti izdata na Kosovu, protivna važećim zakonima koje je donela sama skupština u Pokrajini.

Ocenio je da je to pokazatelj da nekome ne odgovara da Srbi učestvuju na izborima i da nekome smetaju "srpsko jedinstvo, srpska sloga i srpska snaga".

"Oni žele da, zloupotrebljavajući sopstvene propise, izbrišu Srbe sa Kosova i Metohije i njihovo pravo da glasaju", ocenio je Đurić i dodao da je reč o vrsti političkog progona koji ne sme biti dozvoljen.

Đurić je poručio da razume ogorčenost Srpske liste i svih srpskih predstavnika zbog toga što se Srbima oduzima glas.

"Neki koji su Srbi po imenu i prezimenu, a koji su angažovani i unajmljeni od strane Albanaca i ko zna još koga da nastupe mimo državne politike i neophodnog jedinstva, pozdravljaju ovakvu odluku", rekao je i Đurić.

"Međunarodna zajednica mora da reaguje"

Đurić je rekao da Srbija razgovara sa OEBS-om, međunarodnim institucijama i Evropskom unijom i da se očekuje da do ovog elementarnog kršenja ljudskih prava neće doći.

"Međunarodna zajednica mora da reaguje, inače ovo neće biti legitimni izbori", rekao je Đurić.

Na pitanje šta će biti ako niko ne reaguje na upozorenje da se krši izborni zakon, odgovorio je da odluka mora da se promeni.

"Srbima mora biti omogućeno, na ovaj ili onaj način, da glasaju sa svim važećim ispravama", rekao je Đurić i dodao da će pratiti situaciju do trenutka kada ne bude potpuno jasno na koji način će se stvari postaviti.

"Sadašnje stanje je neodrživo, Srbi su uvek imali pravo da glasaju sa svojim ličnim ispravama, tako mora da bude", naglasio je Marko Đurić.

Reagovala i Srpska lista

Predstavnici Srpske liste poručili su da je Centralna izborna komisija svojom protivpravnom odlukom, koja predstavlja flagrantno kršenje zakona, onemogućila Srbima da iskoriste svoje pravo glasa i biraju legitimne autohtone predstavnike na predstojećim izborima.



Pročitajte OVDE šta je Slobodan Reljić rekao o trenutnoj situaciji u BiH.

Izvor: Tanjug
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA