Najnovije

NE TRAŽI PRIJATELJA MEĐU DOKAZANIM NEPRIJATELJEM: U skupštini glavna tema zajedničke tačke koje spajaju Srbiju i Ameriku!

U Skupštini Srbije počela je jednodnevna međunarodna naučna konferencija "Srpsko-američki odnosi", koja za cilj ima sagledavanje napretka srpsko-američkih odnosa, identifikaciju zajedničkih tačaka koje spajaju dve države i da ukaže na važnost saradnje dve zemlje.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković (Foto: jutjub)

Konferencija, koja okuplja profesore i eksperte iz Srbije i SAD, kao i pripadnike Nacionalne garde Ohaja, počela je odavanjem počasti za oko 3.000 nastardalih u terorističkom napadu u SAD pre 18 godina.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković istakao je da je jako značajno što su Skupština i narodni poslanici aktivni u razvijanju odnosa između dve zemlje.

Kako je naveo, rezultat koji je zabeležen u prethodne četiri godine, je to što su se odnosi maksimalno unapredili i što sada Srbija ima mnogo više prijatelja u svim američkim institucijama od ključnog značaja kada je u pitanju njihova politika.

- To je strateški važno za našu zemlju, kazao je Marinković i dodao da se rezultat saradnje u protekom periodu ogleda i u činjenici da ima puno američkih investicija u Srbiji, da je u američkim kompanijama u našoj zemlji zaposleno 17.000 građana, a da je iznos tih investicija 3 milijarde dolara.

- I dalje ćemo raditi na poboljšanju odnosa dve zemlje, privlačenju investicija, radićemo sa našom dijasporom, iskoristiti taj potencijal kako bi stekli što veći uticaj i prijatelja u SAD, kazao je Marinković navodeći da Srbija do pre 10-15 godina nije imala baš mnogo prijatelja u Kongresu i Senatu, a da je sada srpski kokus važan, te da imamo ljude koji su spremni da rade za unapređeneje regiona, za demokratizaciju, pomoć kad su pitanju reforme.

Imamo prijatelje, partnere, koji žele da doprinesu da Srbija bude deo EU, deo modernog zapadnog sveta, ekonomski jaka i da se to pozitovno odrazi na svakodnevni život građana Srbije, kazao je Marinković.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstava sa SAD u Narodnoj skupštini Dragan Šormaz kazao je da su odnosi dve zemlje na nižem nivou nego što bi trebalo da budu, te da je potrebno da Srbija resetuje te odnose.

- Strateški SAD su uvek bile prijatelji Srbije. Trebalo bi da resetujemo odnose na pre onoga što se dogodilo devedesetih godina prošlog veka, kazao je Šormaz.

Prema njegovim rečima, Skupština Srbije je svesno odabrala današnji dan za održavanja konferencije kako bi ko država pokazali da je Srbija uvek i da će uvek biti saveznik svima u svetu, naročito SAD, u borbi protiv terorizma.

- Ono što se dogodilo pre 18 godina je nešto što ne želimo da ikada vidimo bilo gde, iako smo videli šiorm sveta i Evrope, kazao je Šormaz.

Podsećajući na odnose dve države kroz istoriju, Šormaz je kazao da smo do devedesetih godina bili saveznici i prijatelji, kada su odnosi narušeni, ali bez obzira na to srpski narod je, zajedno sa SAD, uspeo da dobije Republiku Srpsku kao entitet.

Istakao je da bez obzira na to što dijalog Beogarad i Prištine vodi EU, neće se uspešno pokrenuti bez anagažovanja SAD.

Srbija je za to otvorena, želi i svi želimo da rešimo taj problem. ČIni mi se da i Evropa želi da to bude brzo rešeno, kazao je Šormaz.

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović prisetio se 11. septembra, koji je doživeo kao mladi diplomata.

- Moj život kao i život svakog diplomate koji je tada bio u NJujorku promenio se tog trenutka, nismo verovali šta se dešava, naučili smo brojne lekcije, kazao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i SAD poboljšani su od kada je ambasador Amerike u Srbiji Kajl Skat i pozvao ga je da i po isteku mandata i ponovo dođe u našu zemlju.

Kako Karađorđević želi da preko Trampa pomogne srpskom narodu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA