Najnovije

DA LI SE BLIŽI KRAJ AGONIJE U PRIŠTINI? Tači ne mora više da čeka Kurtija! Odluka o vladi do kraja nedelje ili novi izbori!

Dok čelni ljudi Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova troše i poslednje mogućnosti za eventualni sporazum o formiranju vlade, a Hašim Tači još uvek čeka da mu Aljbin Kurti javi da li prihvata premijerski mandat, i poznavaoci kosovskog ustava imaju potpuno različita mišljenja i žestoko su podeljeni kada je u pitanju tumačenje o rokovima i ovlašćenjima predsednika u ovom slučaju.

Hašim Tači (Foto: Jutjub)

Profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiju nedavno je ukazao da predsednik po Ustavu nema ovlašćenja da postavlja vremenske rokove pobedničkoj partiji za imenovanje mandatara, ali za razliku od njega, stručnjak za ustavna pitanja Riza Smaka drugačije tumači član ustava 95/1.

Smaka, naime, tvrdi da predsednik ima pravo da odredi rok za određivanje mandatara, jer su konsultacije sa liderom Samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem već obavljene.

“U ustavu piše da nakon izbora predsednik vrši konsultacije sa partijama ili koalicijama, koje imaju većinu u Skupštini KiM za izglasavanje Vlade, i određuje mandatara. Tači je Kurtija pre sastanka 6. januara zvao nekoliko puta na konsultacije. Kurti nije dao ime mandatara i predsednik ima pravo da zaključi da on nema većinu za sastav Vlade”, objašnjava Smaka.

Na istu temu politikolog Ramuš Tahiri ocenjuje da Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova nemaju dovoljno poverenja jedni u druge, zbog čega je izostao i sporazum za formiranje vladajuće koalicije.

Tahiri napominje da je ova nedelja ključna za postizanje političkog dogovora između ove dve stranke i dodaje da one moraju da naprave kompromis kako Kosovo ne bi ušlo u institucionalnu blokadu.

“Ukoliko ne mogu da postignu dogovor nema potrebe da se svađaju putem medija ili društvenih mreža nego neka objasne zašto nije došlo do dogovora. Postoje i druge opcije za formiranje Vlade, sa drugim partijama ili raspisivanje novih izbora”, kaže Tahiri.

DSK i Samoopredeljenje su juče poslali poslednje ponude putem društvenih mreža dok su zvanični sastanci lidera dve partije obustavljeni nakon poslednjih razgovora koji su održani još 8. januara.

Mustafa želi da nastavi sa pregovorima

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je da pismo koje je stiglo iz Samoopredeljenja ne predstavlja zvaničan odgovor te stranke i dodao da je DSK zainteresovan da nastavi proces pregovaranja u cilju postizanja koalicionog sporazuma za sastav vlade.

"Pogledaćemo pismo, ali ne smatram da je to zvanično pismo ili zvanični odgovor, jer to pismo nije u zvaničnoj formi. Zainteresovani smo da završimo ovaj proces, da uspostavimo institucije i završimo ovu agoniju. Zato tražim da Samoopredeljenje da svoj doprinos", poručio je Mustafa.

Pismo je u prostorije DSK stiglo tokom sastanka Mustafe i parlamentarne grupe, nakon čega je lider DSK istakao da će sazvati sednicu Generalnog odbora kako bi se razmatrala važna pitanja.

Mustafa je dalje naglasio da on uvek komunicira sa Kurtijem o predstojećim sastancima i ostalim stvarima.

Pročitajte OVDE koje su optužbe šiptarski političari izneli na račun Srbije.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA