Najnovije

''USTANI, TURSKI SINE'': Azerbejdžanski poziv na rat u Nagorno-Karabahu (FOTO)

Poslednji sukobi u Nagorno-Karabahu su samo nastavak ratnih dejstava koja su se vodila od 1988. do 1994. godine.

Azerbejdžanska vojska (Foto: Jutjub)

Prvi rat za Nagorno-Karabah je trajao od februara 1988. do maja 1994. između Republike Azerbejdžan i većinskih Jermena iz Nagorno-Karabaha uz podršku Republike Jermenije.

Na referendumu koji je održan u Nagorno-Karabahu većina glasača je glasala za pripajanje Jermeniji, dok su referendum bojkotovali Azeri Nagorno-Karabaha. Kako se raspad Sovjetskog Saveza približavao, počeli su sve nasilniji sukobi između Jermena i Azera, što je dovelo do etničkog čišćenja sa obe strane.

Proglašenje nezavisnosti Azerbejdžana od Sovjetskog Saveza uvelo je ovaj region u još veći konflikt. Kao što je Azerbejdžan proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza, jermenska većina u Nagorno-Karabahu glasala je za otcepljenje od Azerbejdžana i proglasila nepriznatu Republiku Nagorno-Karabah.

Kao rezultat sukoba, raseljeno je čak 230.000 Jermena iz Azerbejdžana i 800.000 Azera iz Jermenije i Karabaha.[35] Ruskim posredovanjem potpisano je primirje u maju 1994. godine.

Interesantna činjenica o Azerima je ta, da oni svoju istoriju gledaju kroz istoriju Turske ili Osmanske Imperije, čime sebe poistovećuju sa Turcima.

Kao i u svakom ratu, propaganda igra značajnu ulogu. Tako se u prvom sukobu u Nagorno-Karabahu pojavio azerbejdžanski poster, delimično odrađen u socrealističkom stilu, na kojem je prikazan azerski vojnik sa puškom u ruci i polumesecom i zvezdom na kapi, sa natpisom '’Ustani, turski sine!'’. Isti plakat je nedavno prikazala Fejsbuk stranica Zbirka propagandnih postera.

"Ustani, turski sine" - poster Azera iz rata za Nagorno Karabah koji je u trajao od 1988 do 1994. godine.

Posted by Zbirka propagandnih postera on Ponedeljak, 12. oktobar 2020.

Kako je Azerbejdžan napao teritoriju Jermenije, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA