Najnovije

AMERIČKA VOJSKA OBEZGLAVLJENA: Generali izbačeni iz stroja

Nekoliko visokih oficira iz rukovodstva oružanih snaga SAD odmah su stavljeni u karantin zbog moguće zaraženosti virusom korona. Pentagon je naglasio da to neće uticati na borbenu gotovost vojske i mornarice Sjedinjenih Država.

General Mark Mili (Foto: Flickr)

Sve je započelo pozitivnim testom na kovid-19 zamenika komandanta obalske straže SAD, admirala Čarlsa Reja. Testiran je nakon pokazivanja blagih simptoma i zabranjeno mu je napuštanje vlastitog doma.

Nakon toga, svo osoblje obalske straže koje je bilo u bliskom kontaktu sa admiralom, kao i gotovo svi članovi Ujedinjenog komiteta načelnika štabova, stavljeni su u karantin. Ovo telo, sastavljeno od visokih vojnih zvaničnika, i savetuje predsednika Sjedinjenih Država.

Pentagon je primetio da nijedan vojnik još uvek nema pozitivne rezultate testova na koronavirus ili povezane simptome. Odluka o izolaciji doneta je „iz opreza“. Takođe se kaže da slučaj nije povezan sa izbijanjem epidemije koja je pogodila predsednika Donalda Trampa i druge zvaničnike Bele kuće.

Najviši načelnik oružanih snaga SAD i glavni savetnik predsednika, general Mark Mili, kao i zamenik načelnika štaba, načelnik štaba vojske, načelnik pomorskih operacija, načelnik štaba vazduhoplovstva, načelnik sajber komande, načelnik svemirskih snaga, načelnik Nacionalne garde i zamenik komandanta marinaca.

Prema rečima portparola Pentagona DŽonatana Hofmana, „nije došlo do promena u operativnoj spremnosti ili sposobnostima američke vojske“.

„Stariji vojni oficiri mogu biti u punoj pripravnosti i izvršavati svoje dužnosti sa alternativnog radnog mesta“, citirala je Hofmanovu veb stranicu Bi-Bi-Si.

U međuvremenu, Pentagon prati kontakte svih navedenih vojnih lica u vezi sa njihovim susretima prošle nedelje.

U proleće 2020. godine, koronavirus je uradio ono što nijedna svetska sila nije uspela od kraja Drugog svetskog rata. Pandemija je primorala američki nosač aviona Teodor Ruzvelt da prekine patroliranje i skloni se u luku. Nešto kasnije postalo je poznato da je izbijanjem kovid-19 pogođeno najmanje još 40 plovila mornarice Sjedinjenih Država. Da li će pandemija promeniti američku vojsku i mornaricu?

Šta se dešava u Nagorno-Karabahu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA