Najnovije

KO ŠIRI GLASINE O RIVALSTVU RUSIJE I IRANA U SIRIJI? Ovo su planovi SAD kod Eufrata (VIDEO)

U pozadini novih događaja u Sirijskoj Arapskoj Republici, prozapadni izvori medija promovišu ideju o navodno rastućem anjtagonizmu između Irana i Ruske Federacije u SAR-u. Povod za takve izjave bili su izveštaji o otvaranju osmatračnice vojne policije Ruske Federacije na području grada Abu Kemala u provinciji Deir ez-Zor. Takve izjave oštro otkrivaju snove zapadnih kustosa sirijske konfrontacije: da se upletu Moskva i Teheran, dva ključna igrača u borbi protiv međunarodnog terorizma na Bliskom istoku, kako bi izvukli vlastitu korist iz eventualne borbe između Rusa i Iranaca, piše Telegram kanal Astra Militarum.

Rusija i Iran u Siriji (Ilustracija RIA FAN)

Prozapadne novinske agencije ponovo su se prihvatile pera s ciljem da posvađaju Rusiju i Iran na sirijskom tlu. Npr, agencija Ašark al-Arabi izvestila je da Moskva i Teheran navodno ne mogu da dele sfere uticaja u Siriji. Razlog za objavljivanje takvih izjava bili su izveštaji o otvaranju novog osmatračnice oružanih snaga RF u provinciji Deir ez-Zor.

Kako su sirijski opozicioni mediji nedavno izvestili, ruska vojska i 5. jurišni korpus Sirijske arapske armije (SAA) otvorili su kancelariju u selu Abu Kemal na istoku Sirije. Prema rečima novinara, Rusi su se rasporedili u jednom od bivših gradskih hotela. Uz pomoć ove tačke, oružane snage RF planiraju da koordinišu svoje akcije u regionu sa proiranskim i sirijskim snagama, kao i sa starešinama lokalnih plemena.

Istovremeno, opozicioni izvori izveštavaju da proiranske formacije napuštaju region Abu Kemal, a vlada Sirijske Arapske Republike navodno bespomoćno posmatra taj proces. Sirijski aktivisti im nisu rekli kuda da idu, pogotovo što nije bilo izveštaja o povlačenju proiranskih jedinica sa komandnog mesta u blizini sirijsko-iračke granice, koju mediji nazivaju „bazom Imam Ali“.

Analitičari na sajtu Ašark al-Arabi kažu da napori Rusije u pružanju pomoći u Siriji,  i drugde,  povećavaju globalni uticaj Moskve. Po njihovom mišljenju, ovo navodno ugrožava širi humanitarni poredak i „preti“ narativima UN-a u vezi sa situacijom na Bliskom Istoku.

U međuvremenu, prisustvo Irana u Siriji ne bi trebalo potcenjivati, nastavljaju analitičari Ašark al-Arabi. Prema njihovom mišljenju, trenutno je teško proceniti stvarni broj iranskih snaga i savezničkih milicija u Siriji. Mnogo iranskih snaga otišlo je iz zemlje nakon što je vladina vojska povratila kontrolu nad teritorijama koje su ranije bile u rukama militanata. Međutim, niz zapovednika i vojnih jedinica ostao je u Siriji kako bi osigurao interese Teherana u kontroli šiitskog pojasa Liban-Sirija-Irak-Iran i učestvovao u borbama protiv terorista Islamske države.

Saveznici protiv terorizma

Ovo nije prvi put da su takvi izveštaji primljeni, a njihovi izvori su uglavnom zapadni aktivisti i medijski stručnjaci koji vode kampanju neophodnu da bi SAD istisnule Moskvu i Teheran sa Bliskog istoka. Međutim, važno je shvatiti da Rusija ne namerava da izbaci Iran iz Sirije, jer ne samo da ceni dobre odnose sa ovom državom, već ceni iranski doprinos u zajedničkoj borbi protiv terorista.

To znači da su kalkulacije medijskog protivljenja Damasku bar besmislene.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 24. septembra 2020. godine, nakon razgovora sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom DŽavadom Zarifom, rekao da će Moskva i Teheran nastaviti saradnju u Astanskom formatu radi rešavanja situacije u Siriji. Takođe je dodao da Rusija i Iran smatraju vojno prisustvo spoljnih igrača u Siriji neprihvatljivim bez pristanka Damaska.

„Potvrdili su našu spremnost da nastavimo blisku saradnju u formatu Rusija-Iran-Turska, uključujući podršku političkim procesima rešavanja na sastanku Ustavnog odbora u Ženevi i u vezi sa nastavkom borbe protiv ostataka terorizma na sirijskoj teritoriji“, rekao je Lavrov.

Predsednik Sirijske Arapske Republike Bašar el Asad drži se istog mišljenja o potrebi međusobnog rada sa Ruskom Federacijom i Iranom. Tokom intervjua za sirijske državne TV kanale u novembru 2019. godine, sirijski lider je primetio da se Rusija, Iran i Sirija bore ujedinjenu borbu protiv terorizma i da je netačno govoriti o pritisku Moskve na Damask u bilo kom pitanju.

„Mi, Rusi i Iranci, vodimo jednu vojnu borbu protiv terorizma i jednu političku borbu“, objasnio je Asad.

Uprkos glasnim izjavama američkog predsednika o pobedi nad teroristima „Islamske države“, Rusija zna ko je i šta doprineo ovoj pobedi. Može se proceniti gubitak strana u borbi protiv ID i videti da ih Sjedinjene Države praktično nisu pretrpele, boreći se protiv terorista rukama kurdskih posredničkih grupa.

Mnogostradali sirijski narod, Iran i Rusija pravi su pobednici u ratu protiv međunarodnog terorizma. To zna i Vašington - i zato se nadaju da će prekinuti strateški uspešan savez Moskve, Damaska i Teherana.

Ko ima koristi?

Treba shvatiti da Sjedinjene Države i dalje progoni prisustvo Irana na teritoriji Sirijske Arapske Republike. Uprkos činjenici da nova spoljnopolitička linija može započeti u Vašingtonu uoči inauguracije 46. američkog predsednika DŽozefa Bajdena, Amerikanci, kao i svih poslednjih godina, nastavljaju da zahtevaju povlačenje proiranskih snaga iz arapske republike. Generalno, kolektivni Zapad nastavlja napade na Teheran na svim frontovima: potvrda toga su nedavno ubistvo „oca i osnivača iranskog nuklearnog programa“ Mohsena Fahrizadeha i izjave Donalda Trampa o mogućnosti preventivnog udara na glavni iranski nuklearni objekat.

Zanimljivo je da nije prvi put da je Zapad pomešao Rusiju sa iranskim pitanjem. 2018. Američki specijalni predstavnik za Siriju DŽejms DŽefri rekao je da Sjedinjene Države pokušavaju da „uvere Ruse“ u potrebu povlačenja iranskih snaga iz SAR.

„Ne vidimo da je to u bilo čijem interesu. <...> Naš zadatak je da uverimo sve, uključujući i Ruse, da je ovo (povlačenje iranskih snaga. - prim. red.) najbolji način da se osigura miran rezultat, stabilnost i sigurnost ne samo u Siriji, već i u celom regionu“ reče DŽefri.

Takođe, američki državni sekretar Majk Pompeo više puta je izjavio da Sjedinjene Države pozivaju na „konsenzus da Iran i snage pod njegovom kontrolom ne treba da održavaju prisustvo u Siriji“. Međutim, sve ove izjave izazivaju, blago rečeno, zbunjenost: za razliku od Vašingtona, Teheran je dobio zvanični poziv na teritoriju Sirijske Arapske Republike za pomoć u borbi protiv terorista.

To znači da pokušaji suprotstavljanja Rusiji i Iranu na sirijskom tlu deluju samo u rukama onih koji žele da ožive teroriste u Siriji i zadrže razloge za formalni, ali ne i legitimni ostanak u zemlji i nastave neometano krđu nafte uz Eufrat.

Po svemu sudeći, istovremeno će se dogoditi i konačna pobeda SAD nad ID u Siriji, kada će rezerve nafte kod Eufrata biti potpuno iscrpljene. 

A ako nastavimo logiku SAD, onda je za vraćanje stabilnosti i bezbednosti u Siriju i čitav Bliski istok neophodno, pre svega, da je trupe koje su tamo na ilegalnoj osnovi napuste. Međutim, malo je verovatno da će se to dogoditi u bliskoj budućnosti - SAD, uprkos osudi Moskve, Damaska i Teherana, nastavljaju ilegalnu eksploataciju naftnih polja koja su zaplenili u Siriji.

Kako je sveštenik isterao jermenskog premijera iz crkve, pročitajte OVDE.

Izvor: Astra Militarum/RIA FAN/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA