Najnovije

ERDOGAN NE ODUSTAJE OD LIBIJE: Francuska u zajedničkom frontu sa Egiptom, ovo traže od Turaka

Teretni avion turske vojske sleteo je danas na aerodrom Al Vatija koji pripada tzv. Vladi u Tripoliju, u Libiji. Istovremeno Libijska nacionalna armija, Egipat i francuska optužili su Tursku da nastavlja da doprema plaćenike u ovu zemlju i naoružava jednu od strana u sukobu.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Portparol LNA Al Mismari rekao je da je Turska nastavila da doprema plaćenike, oružje i opremu na zapad Libije iako je u junu potpisan opšti prekid vatre u Libiji uz posredovanje UN.

Predsednik Egipta Abdel El Sisi zatražio je da internacionalni militanti napuste Libiju. On je rekao da je poliitiičko rešenje jedno moguće rešenje koje može doneti trajni mir u Libiji i da Egipat ima ključnu ulogu u postizanju mira. Egipat je danas pozvao Francusku da pruži pomoć LNA i uključi se u postizanje trajnog mira.

Predsednik Francuske Emanuel Makron kaže da se u Libiji, pored turskih, nalaze i ruski plaćenici. Makron je podržao napore Egipta za nalaženje političkog rešenja u Libiji.

Za to vreme Turska nastavlja da naoružava i obučava trupe na zapadu Libiji, a po mnogima Erdogan vreba priliku za obnovu sukoba u Libiji jer bi eventualni poraz LNA i stavljanje Libije pod kontrolu snaga iz Tripolija pojačalo njegovu poziciju u sukobu oko gasnih nalazišta u Sredozemlju.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA