Најновије

ЕРДОГАН НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ЛИБИЈЕ: Француска у заједничком фронту са Египтом, ово траже од Турака

Теретни авион турске војске слетео је данас на аеродром Ал Ватија који припада тзв. Влади у Триполију, у Либији. Истовремено Либијска национална армија, Египат и француска оптужили су Турску да наставља да допрема плаћенике у ову земљу и наоружава једну од страна у сукобу.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Портпарол ЛНА Ал Мисмари рекао је да је Турска наставила да допрема плаћенике, оружје и опрему на запад Либије иако је у јуну потписан општи прекид ватре у Либији уз посредовање УН.

Председник Египта Абдел Ел Сиси затражио је да интернационални милитанти напусте Либију. Он је рекао да је полиитиичко решење једно могуће решење које може донети трајни мир у Либији и да Египат има кључну улогу у постизању мира. Египат је данас позвао Француску да пружи помоћ ЛНА и укључи се у постизање трајног мира.

Председник Француске Емануел Макрон каже да се у Либији, поред турских, налазе и руски плаћеници. Макрон је подржао напоре Египта за налажење политичког решења у Либији.

За то време Турска наставља да наоружава и обучава трупе на западу Либији, а по многима Ердоган вреба прилику за обнову сукоба у Либији јер би евентуални пораз ЛНА и стављање Либије под контролу снага из Триполија појачало његову позицију у сукобу око гасних налазишта у Средоземљу.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА