Najnovije

OVU GODINU ĆE OBELEŽITI BORBA ZA SVEMIR: Rusi uspešno lansirali satelit u vasionu! (VIDEO)

Rusko Ministarstvo odbrane je 20. februara izvršilo je uspešno lansiranje satelita iz kosmodroma Plesetsk.

Sojuz 2 (Foto: mil.ru)

Lansiranje rakete nosača srednje klase „Sojuz-2“ sa ruskom komunikacionom svemirskom letelicom „Meridian-M“ izvela je vojna posada Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije.

Nakon poletanja sa svemirskog aerodroma, Sojuz je krenuo jugoistočno od Plesetskaka preko ruske teritorije i u prvih pet minuta misije spustio svoja četiri tečna postrojenja za potiskivanje prve faze, jezgro druge faze i zaštitni omotač rakete-nosača.

Treća faza Sojuza zapaljena je da bi postavila gornji stepen misije Fregat i svemirski brod Meridian M na suborbitalnu putanju.

Nakon odvajanja od trećeg stepena Sojuza, očekuje se da će se glavni motor Fregat tri puta upaliti kako bi upravljao svemirskom letelicom Meridian M u eliptičnoj ili jajolikoj orbiti u rasponu između oko 600 i 25.000 milja (oko 1.000 kilometara od 39.700 kilometara) iznad Zemlje, sa nagibom od 62,8 stepeni prema ekvatoru.

Lansiranje je odloženo sa 24. januara zbog električnog problema otkrivenog u trećoj fazi rakete Sojuz. Ruski tim je izabran da zameni treću fazu novom jedinicom, odgurujući datum lansiranja za gotovo mesec dana.

Ovo je prvo lansiranje raketnog vozila Sojuz-2 iz kosmodroma Plesetsk 2020. Letna ispitivanja svemirskog raketnog kompleksa „Sojuz 2“ počela su na kosmodromu Plesetsk 8. novembra 2004. Tokom proteklih 15 godina 43 lansiranja raketni nosači „Sojuz-2“ serije 1A, 1B i 1B izvedeni su sa severnog kosmodroma.

Rusija je od 2006. godine lansirala devet Meridian komunikacionih satelita kako bi započela zamenu Molnija platformi za prenos podataka. Jedan od Meridian satelita izgubljen je u neuspehu lansiranja Sojuza 2011. godine, a drugi je pušten u orbitu van cilja 2009. godine.

Garantni rok za Meridian satelita je sedam godina. Godine 2019. modernizovani satelit Meridian-M lansiran je u orbitu

Svemirsku letelicu Meridian proizveo je ruski izvođač svemira ISS Reshetnev, kao zamenu za prethodnu generaciju komunikacijskih satelita Molnija. Ruski ugovarač kaže da Meridian sateliti teže oko 2,1 metra tona, odnosno 4630 funti i da mogu da deluju najmanje sedam godina u svemiru.

Komunikaciona svemirska letelica „Meridian-M“ dizajnirana je tako da pruža komunikaciju između morskih plovila i letilica za izviđanje leda na području severne morske rute s obalnim i kopnenim stanicama, te za proširenje mreže satelitskih komunikacijskih stanica u severnim regijama Sibira i Dalekog istok u interesu razvoja ekonomije Ruske Federacije.

Ukrajina se pretvara u američki privezak! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA