Oni su analizirali brojne studije rađene proteklih decenija te identifikovali one stvari za koje nauka dokazano veruje da su snažno povezane s nastankom malignih procesa u telu.
Biznis Insajder donosi popis namirnica i navika koje mogu izazvati rak, ako ih koristite ili radite često.
1. Šećer
Naučnici tvrde da jedenje previše slatkiša može dovesti do dijabetesa, ali i oštetiti vaše ćelije i povećati rizik od nastanka raka. Ali to nije sve. Nova istraživanja pokazuju da šećer može podstaknuti rast tumora u telu jer rak koristi šećer kao gorivo.
2. Prerađena hrana
Svaka hrana koja dolazi u plastičnom omotu, industrijski je zatvorena i dizajnirana je da traje mesecima bez kvarenja, ali takođe povećava rizik od raka.
3. Pušenje
Iako je duvanska industrija pokušala to da prikrije, godinama znamo da duvanski dim sadrži najmanje 70 hemikalija koje izazivaju rak. Nisu pogođeni samo pušači. LJudi koji udišu dim mogu takođe razviti i smrtonosne oblike raka. Pod većim rizikom su i ljudi koji žvaću duvan, ali i oni koji puše elektronske cigarete. Duvanski dim može uzrokovati rak pluća, ali i još 16 vrsta raka, poput raka debelog creva ili raka dojke. Procene upućuju na to da oni koji puše između 1 i 14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik umiranja od raka pluća u odnosu na nepušače. Kod onih koji puše 25 ili više cigareta na dan taj je rizik čak 25 puta veći.
4. Sunčanje i solarijum
Redovno sunčanje takođe vam može naštetiti, tako da su mazanje kremom za sunčanje i pronalaženje senke i hlada dobro rešenje ako ćete biti na suncu duže od 15 minuta. LJudi koji su počeli da koriste solarijum pre 35-e godine života imaju 87 posto veću verovatnoću oboijevanja od malignog melanoma u poređenju s onima koji nikad nisu išli u solarijum. I obično sunce šteti, a najopasnije su opekotine i to one nastale u ranijoj životnoj dobi, kažu naučnici.
5. Toksične hemikalije na poslu
Neki ljudi svakodnevno rade s toksičnim hemikalijama. Pod najvećim su rizikom oni koji rade s aluminijumom, slikari, asfalteri, proizvođači guma, frizeri koji se svakodnevno bave bojama (boje mogu sadržavati toksine), kozmetičari, hemičari, biolozi.
6. Noćna smena
Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je noćna smena kancerogena jer "pomera" prirodne cikluse spavanja i budnosti. To dovodi do hormonske neravnoteže u telu te povećava rizik hroničnih upala koje se mogu pretvoriti u rak.
7. Arsen
Arsen, prirodni deo Zemljine kore, u svom je neorganskom obliku toksičan. Često se nalazi u kontaminiranoj pitkoj vodi na mestima poput Bangladeša. Svetska zdravstvena organizacija kaže da najmanje 140 miliona ljudi u 50 zemalja pije vodu koja sadrži visoku količinu arsena. Osim toga, arsen je jedan od najkancerogenijih sastojaka cigarete.
8. Dimljeno meso i meso s roštilja
Iako je ukusno, to meso povećava rizik od karcinoma. Prema Nacionalnom institutu za rak, kada se meso peče na otvorenom plamenu ili se prži na visokim temperaturama, masnoća i sokovi iz njega se mešaju s opasnim hemikalijama. Naučnici su otkrili da pripremanje mesa na taj način oslobađa karcinogen nazvan heterociklički aromatični amin, jer dolazi do promene hemijske i molekularne strukture mesa.
9. Ugalj
Rudari decenijama imaju višu stopu karcinoma pluća, bešike i želuca. Najopasniji su poslovi na gasifikaciji uglja te destilaciji kamenog uglja.
10. Alkohol
Redovno pijenje alkohola u većim količinama može povećati rizik od razvoja nekoliko različitih vrsta raka, uključujući rak grla, jetre, dojke i debelog creva. Prema Nacionalnom institutu za rak, rizik od razvoja raka povećava se s količinom alkohola koju neko popije. Nova analiza gotovo 600 000 ljudi u 19 zemalja s visokim tačnošću utvrdila je da je konzumiranje više alkohola povezano s razvojem svih vrsta karcinoma probavnog sistema. Drugo nedavno istraživanje konzumenata alkohola u 195 zemalja širom sveta otkrila je da je više od 25 posto smrti povezanih s alkoholom kod ljudi starijih od 50 godina zbog raka.
11. Dizel
Dizel ulje ima više od 30 komponenti koje mogu izazvati karcinom, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka.
12. Slano sušeno meso i kisela hrana
Riba sušena u soli, koja je popularna u Kini, sadrži mnogo nitrata i nitrita, poznatih karcinogena u životinjama koji mogu uzrokovati rak kod ljudi. Hemijski mogu da se vežu za DNK i oštete je. Jedenje puno ukiseljene hrane takođe može povećati rizik od raka želuca.
13. Prerađeno meso poput slanine i kobasice
Kupljena slanina, burgeri, kobasice, crveno meso i mesne prerađevine predstavljaju rizik za oboljevanje od raka, a po kategoriji štetnosti ulaze u grupu s cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom, upozorenje je WHO-a nastala na temelju brojnih istraživanja. Najčešće su posledice preterane konzumacija ovih prerađevina karcinomi probavnog sistema - želuca, creva i pankreasa, a stručnjaci ističu kako se istraživanja odnose na industrijski obrađene mesne prerađevine.
14. Azbest
Azbest se godinama koristio kao izolacioni materijal pre nego što je povezan s karcinomom pluća.
15. Glifosat koji koriste poljoprivrednici
Neka istraživanja pokazuju da je sredstvo za uklanjanje korova, kod poljoprivrednika i vrtlara povezano s višom stopom leukemije. Česti ubica korova, Monsantov glifosat je dokazano kancerogen, a danas je on najčešći herbicid koji se koristi u poljoprivredi širom sveta. Povezuje se se sa povećanim rizikom nastanka Hodgkinovog limfoma kod poljoprivrednika.
16. Prašina od drveta
Radnici pilane koji redovno udišu puno prašine tokom oblikovanja drva imaju veću verovatnoću da će razviti rak sinusa i nosne šupljine.
17. Antibebi pilule
Žene koje su ranije dobile menstruaciju ili kasno ušle u menopauzu imaju veći rizik od raka dojke jer su izložene većoj količini estrogena. Upotreba kontracepcijskih pilula takođe može povećati rizik za razvoj raka grlića maternice. Takođe, veći rizik imaju i žene koje su koristile hormonalnu terapiju tokom menopauze.
18. Virusi
Ako dobijete virus, indirektno povećavate rizik od raka. To je zato što u nekim situacijama oni pokreću genetske promene u ćelijama. Virusi povezani s karcinomom su humani papiloma virus (HPV), koji uzrokuje rak grlića maternice i virus hepatitisa B i C, koji mogu uzrokovati rak jetre te Epstein-Barr virus. Takođe , bakterija H. pylori može uzrokovati rak želuca.
19. Debljina
Dokazano povećava rizik od karcinoma dojke, debelog creva, rektuma, jednjaka, bubrega i pankreasa.
20. Implantanti
Stavljanje stranih predmeta u telo poput silikonskih implantata (ili drugih metala i keramike) može dovesti do raka, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka.
21. Zagađenje vazduha
Prljavi vazduh i čestice u njemu takođe mogu dovesti do karcinoma. Udisanje čađi je povezano s rakom pluća, jednjaka i bešike.
22. Katastrofe
Vazduh prepun otrovnih dimova može dovesti do raka. Naučnici su proučavali njujorške vatrogasce, kancelarijske radnike i studente koji su se nakon napada 11. septembra vraćali u centar Manhattana. Imali su veću stopu od otprilike 70 različitih vrsta karcinoma, uključujući karcinome dojke, grlića maternice, debelog creva i pluća. Takođe, mnogi koji su preživeli katastrofu, umrli su od raka. Isto tako, ljudi koji su živeli u blizini mesta nuklearne katastrofe u Černobilu, imaju veću šansu od raka pluća i leukemije.
23. Zračenje
Rendgenski i gama zraci dokazano uzrokuju rak, kao i naravno UV zraci. No jedno snimanje u bolnici neće izazvati rak, jer su za to potrebne veće količine i doze zračenja, primera radi poput izloženosti radijaciji u Černobilu ili Fukušimi. Osim toga, i sam se rak često tretira zračenjem. Ipak, američko društvo za borbu protiv raka upozorava da "ne postoji prag ispod kojeg se smatra da je takva vrsta zračenja potpuno sigurna".
24. Hronična, dugotrajna, upala koja oštećuje DNA
Hronična upala, i bolesti creva mogu oštetiti DNK i dovesti do većeg broja karcinoma.
25. Neke plastike
Nova istraživanja pokazuju kako je industrija plastike godinama prikrivala dokaze o štetnosti BPA, na sličan način kako je duvanska industrija negirala povezanost cigareta i raka pluća. Slično je uočeno kod većine plastičnih polimernih materijala. Primera radi, za PVC studije pokazuju da pri raspadu redovno prelazi u kancerogeni monomer, vinil-hlorid koji oštećuje jetru, izaziva neurološke poremećaje, oštećenja testisa i imuniteta. Zbog otrovnih aditiva, poput ftalata, olova i kadmija.
26. Vrući napitci
Pijenje vrućih napitaka podstiče šanse za pojavom raka grla. Isto tako, naučnici su otkrili da ljudi koji piju jako vruće napitke, imaju veću stopu raka jednjaka.
27. GMO hrana
Brzinski rast industrije genetski modificiranih sojeva kontaminirala je našu prehranu na alarmantnom nivou. Više od 90 posto svetskog kukuruza i soje je genetski modifikovano, a o dejstvu istog još se raspravlja. Stručnjaci se slažu kako je pre nego je GMO dodat u sastav više od 1000 namirnica, nisu sprovedena adekvatna istraživanja o njegovom uticaju te niko ne zna dugoročne posledice konzumiranja takve hrane.
28. Kokice iz mikrotalasne
-U omote su dodate sintetske hemikalije, pogotovo u industriji brze hrane, koje bi trebale da spreče iscurenje masti napolje - objašnjava nutricionista Elisa Godman.
- Kokice za mikrotalasnu su pune tih hemikalija, koje se, kad se zagreju, automatski šire u same kokice. One štetno deluju na vaš endokrini sastav, a povezane su sa razvojem karcinoma, povišenim lošim holesterolom, smanjenim imunitetom, bolestima štitne žlezde i neplodnosti.
29. Lajt proizvodi
Fat-free zvuči kao nešto dobro, jer za većinu masti predstavljaju nešto loše, no ovakve namirnice su jako nezdrave. Prehrambena industrija počela je zamenjivati životinjske masti s nezasićenim biljnim uljima koja su dovela do povećanja potrošnje trans-masti. A kako bi to nadoknadili, proizvođači su počeli da dodaju velike količine šećera, između ostalog. Drugim rečima, rizikujete da se udebljate, dijabetes, srčane bolesti i rak.
30. Osveživači vazduha
Sladak miris u vazduhu često dolazi u paketu s naftalenom i formaldehidom, poznatim kancerogenima. A sadrže i niz drugih toksičnih hemikalija.
Popularni lek protiv gorušice može da izazove bolesti srca, rak i preranu smrt. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Večernje novosti