Najnovije

AMERIČKO RUSKA TRKA ZA NAORUŽANJE U AZIJI! Ko pridobije Indiju, dobio je moćno tržište! Ali Vašington ima jak trik: Sankcije!

Nakon sporazuma da će zajedno graditi nuklearne elektrane po Aziji i Africi, Rusija i Indija dižu nivo vojno-tehnološke saradnje. Koji je odgovor Vašingtona na „nedopustivo ponašanje“ indijskog premijera Narendre Modija? Odgovor je poznat – sankcije!

S 400 (Foto: RIA)

Rusija će Indiji početi isporuke raketnih sistemaa S-400 do kraja 2021. godine, rekao je zamenik direktora ruske Savezne službe za vojno-tehničku saradnju Vladimir Drožov, prenosi Interfaks. U novembru prošle godine je Aleksandar Mihejev, generalni direktor preduzeća  Rosoboroneksport koja se bavi ruskim izvozom oružja, najavio je da će isporuke započeti oko septembra 2021.

Neposredna reakcija Vašingtona je bila ponovna pretnja sankcijama zemljama koje kupuju oružje iz Rusije. Ali SAD moraju računati i na novi ugovor o zajedničkom ulaganju Rusije i Indije u kompleks za proizvodnju jurišnih pušaka „kalašnjikov“, koji bi uskoro trebao započeti proizvodnju.

Indija je upozorena još 2018. godine, kada je potpisala sporazum vredan 5 milijardi dolara za kupovinu sistema S-400, čime je navukla gnev Sjedinjenih Država. Vašington je odmah zapretio da će u okviru programa protiv Rusije Indiji nametnuti sankcije.

Moskva je već dugo vodeći indijski dobavljač vojne opreme, zemlje koja je proteklih pet godina 62 posto vojne opreme kupila iz od Rosoboroneksporta, a samo tri protekle godine su narudžbine iz Indije premašile ekvivalent od 15 milijardi dolara.

Međutim, poslednjih godina NJu Delhi se za isporuke oružja obratio i Sjedinjenim Državama i Izraelu. Kao dobar bivši nesvrstani igrač, Indija je uvek igrala na dva koloseka između SAD i Rusije. No, prema Zakonu o suzbijanju protivnika Amerike sankcijama (CAATSA), zbog kupovine vojne opreme od Rusije Indija se može naći na udaru sankcija.

Međutim, predsednik Tramp će se možda odlučiti za izuzeće, jer je Indija prevažan i prevelik igrač da bi joj se pretilo. Osim toga, nacionalistički premijer Narendra Modi popuštanje vidi i kao znak slabosti i izdaje nacionalnog suvereniteta i nije prikladno testirati njegovo strpljenje.

CAATSA je apsurdni američki savezni zakon kojim se nameću sankcije Iranu, Severnoj Koreji i Rusiji, a usvojen je 27. jula 2017.

Iako Trampova administracija ne želi doneti odluku kojom će „poniziti svog obrambenog partnera Indiju”, sankcije se često nameću na temelju toga što kupovina vojne opreme od Rusije može ugroziti američke platforme ili američku tehnologiju izložiti pretnjama protivnika. Ali tu je i negativna strana američke arogancije, jer bi u šizofrenoj fazi međunarodnih odnosa poput trenutne sankcije Indiju mogle približiti Rusiji i Kini. Sjedinjene Države prepoznale su Indiju kao „glavnog odbrambenog partnera” 2016. godine, što je oznaka koja Indiji omogućava kupovinu naprednijih i osetljivijih tehnologija iz Amerike, usporedo s onima najbližih saveznika i partnera Sjedinjenih Država, te jamči trajnu saradnju u budućnosti. Indija je takođe deo mnogih američkih vojnih ugovora i sporazuma.

Indoamerički nuklearni sporazum je primer te saradnje koji je izazvao mnoge probleme u Južnoj Aziji. Pored toga, Sjedinjene Države su podržale Indiju na nekoliko frontova, kako bi je učinile moćnom u meri u kojoj bi mogla kontrolirati rastući kineski uticaj u regijonu.

Uprkos pritiscima u inostranstvu, Indija je ostala čvrsto uverena u to da će imati svu slobodu da nezavisno odlučuje o kupovini vojne opreme, insistirajući na tome da odluku o indijskoj vojnoj nabavci ne mogu doneti ni Sjedinjene Države, niti bilo koja druga strana država.

Tramp zna kuda vode sankcije Indiji

Modijeva Indija sada sebe smatra stabilizirajućom silom koja uživa više spoljne obaveza, nadajući se da će dati posticaj multipolarnom svetu s multipolarnom Azijom u njegovom središtu. Dvostruko udvaranje Rusiji, takođe u energetskom smislu, te Sjedinjenim Državama, zajedno s njenim rastućim vojnim i strateškim mogućnostima, imaju za cilj da Indija igra ključnu ulogu u geopolitičkim previranjima tekuće 2020. godine.

Indija je sama u Indijskom okeanu, gdje je Kina sve prisutnija. Ako Peking uspe u svojoj nameri, Indija veruje kako mora ojačati svoje odbrambene kapacitete.

Partnerstvo Indije i Sjedinjenih Država ključna je komponenta indopacifičke vizije Vašingtona i NJu Delhija, koja se u osnovi temelji na podrivanju širenja kineskog uticaja u regijonu. Za Sjedinjene Države je Indija po svom parametrima snažan i verodostojan regionalni partner, koji ispunjava svoje dužnosti, ali se mora odreći iskušenja da se naoruža ruskim sistemima.

Međutim, Vašington zaboravlja da Indiju ne zovu bez razloga „azijski slon“. Kreće se polako, nemoguće ga je zaustaviti i dugo pamti. NJu Delhi pamti ucenu iz ’60-ih, kada su SAD zbog kupovine sovjetske vojne opreme ukinule ekonomsku pomoć Indiji i doveli zemlju u vrlo tešku situaciju u složenim uslovima na indijskom kontinentu. Ali Indija danas ne treba ničiju pomoć u pravom smislu te reči, odnosno, kao gladna zemlja Trećeg sveta.

Ako se Tramp još nije odlučio za nultu toleranciju i nametanje sankcija Indiji, to ima dva razloga. Indija danas nije Indija ’60-ih i ne treba američku pomoć da se prehrani, a drugo, Trampu je Narendra Modi osnovno sredstvo za pokušaj suprotstavljanja Kini u vodama Indijskog okeana. U tom smislu, ako se realiziraju pretnje sankcijama, tim gore po SAD. Ako ne, onda je Rusija potvrdila još jednog kupca za svoje sisteme protivvazdušne odbrane S-400, koji su sve poželjniji na svetskom tržištu oružja, do te mere da su postali brend ruske vojne tehnologije.

Ruski “Krasnopolj” stigao u Siriju! Više o tome OVDE!

Izvor: logicno.com/N. Babić

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA