Najnovije

ZAŠTO PATRIJARH NIJE NA SVOM TRONU U PEĆI? Mreža pravoslavnih hramova na Metohiji gušća nego na Tibetu! (VIDEO)

Dugogodišnja stalna saradnica nedeljnika NIN Dragana Nikoletić, bila je gost novog izdanja emisije "Promentej" TV produkcije Helm Kast. Razgovarano je o tome koliko se i kako srpska vlast bori za sakralne spomenike na  Kosovu i Metohiji. Posebno jer je praksa Uneska, uz izuzetak jermenskih svetinja u Iranu, da kulturna dobra ne definiše prema kulturno-istorijskoj pripadnosti, već prema državi na čijoj se teritoriji nalaze. 

Prizren (Foto: pixabay. com)

Od „više od 1.300“  sakralnih i drugih objekata srpske baštine na prostoru Kosova i Metohije, kakvom cifrom barataju u javnosti ministar kulture Vladan Vukosavljević i Kancelarija za KiM naše Vlade, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture prepoznaje 458 nepokretnih kulturnih dobara. Od njih je 60 od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, a samo četiri na listi Uneska, sa naznakom „u opasnosti“. Kad bi došlo do eventualne podele srpski deo bi obuhvatio samo Sokolicu, a najvažnije na Metohiji, Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica LJeviška, Prizen, Gračanica...ostaju u neprijateljskom okruženju. 



Razgovarano je i o sprezi crkve i vlasti i na koji način se ona ispoljava, i da li i zašto, prošlim i sadašnjim vlastima Kosovo služi samo za manipulaciju. Zašto crkva ne plaća porez i kakve to veze ima sa izjavom patrijarha Irineja pre nekoliko godina. Šta žele Srbi na Kosovu i šta se spekuliše kao jedan od novih mogućih poteza Albanaca. Bilo je reči i o sve češćim govorkanjima o Amfilohiju kao crnogorskom patrijarhu, kao i o upisu imovine srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da li postoji verovatnoća od sukoba.

Malo ko je Tarabiće iz sela Kremne i njihova proračanstva shvatao za ozbiljno, ali većina njih do sad se obistinila.  Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA