Najnovije

LAJČAK ZVANI "ZSO ODMAH!": Potrebni novi sastanci Beograda i Prištine

Sastanak u Briselu bio je važan prvi korak, ali su mnoga pitanja ostala bez odgovora, izjavio je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle nove runde razgovora u Briselu.

„Pozdravljam posvećenost strana u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom CBK-a. Današnji sastanak u okviru dijaloga bio je važan prvi korak, ali mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora“, rekao je Lajčak.

Upravo zbog toga smatra da će "biti potrebni dodatni sastanci".

Delegacije Beograda i Prištine okupile su se danas u Briselu na poziv Evropske unije sa ciljem da razgovaraju o rešavanju najnovije krize na Kosovu, koja je nastala nakon usvajanja uredbe Centralne banke Kosova, kojom je dinar se uklanja iz platnog sistema.

Beograd je predstavljao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zajedno sa čelnicima Ministarstva finansija, kao i Poštanske štedionice, jedine banke čije ekspoziture još rade na Kosovu.

S druge strane, umesto glavnog pregovarača Kosova, koji je odbio da razgovara o dinaru u Briselu, navodeći da je to tema koja „nije za dijalog”, Prištinu je u Briselu predstavljala delegacija Centralne banke Kosova. 

Obe delegacije su najpre održale bilateralne sastanke sa predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, a potom je usledio trilateralni sastanak.

Srpska strana kritikovala je Bišljimija upravo zbog odbijanja da dođe u Brisel, dok je Petković čak rekao da su se on i Lajčak danas saglasili da je tema o kojoj je razgovarano političko pitanje, jer ima političke posledice.

Petković je, nakon sastanka, istovremeno rekao da je ostanak i nastavak poslovanja Poštanske štedionice deo rešenja dinarskog problema.

S druge strane, Centralna banka Kosova saopštila je danas da su u Briselu predstavili tehnička rešenja za prenos sredstava putem bankarskih kanala kako bi ona bila deponovana na račune korisnika u evrima, bez ikakvih promena u važećem zakonskom okviru.

S druge strane, oni su rekli da „ustavna i zakonska ovlašćenja CBK i Uredba koju je CBK nametnula nisu dovedeni u pitanje niti osporeni od strane EU“, ali da je izražena zabrinutost u vezi sa potencijalnim uticajem na Srbe.

Pročitajte OVDE šta je Zaharova poručila Vašingtonu

Izvor: KosSev.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA