Najnovije

KRAJ PRIMIRJA U IDLIBU? SIRIJI TEK PRETI PAKAO! DŽihadistima ističe rok za povlačenje, SAA priprema veliku ofanzivu, koja ima samo jedan cilj!

Pripadnici više grupa džihadista, koji imaju podršku Turske, i dalje odbijaju da se povuku sa jedne od glavnih saobraćajnica u Siriji, auto-puta M-4 (Alepo - Latakija).

SAA spremna za ofanzivu u Idlibu (Foto: Jutjub)

Lokalni mediji podsećaju da je 5. marta u Moskvi postignut sporazum o primirju u Idlibu, koji su potpisali predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

Prema tom sporazumu turska vojska je pristala da do 12. marta očisti područje oko auto-puta, a džihadisti su morali da se povuku iz ove oblasti.

Međutim, militanti nisu hteli da poslušaju svoje saveznike, a ruska strana je dala rok do 31. marta da turska vojska ispuni svoje obaveze.

DŽihadisti su nekoliko puta blokirali zajedničke rusko-turske patrole, a na nekoliko mesta su uništili auto-put.

Pošto rok za ispunjenje obaveza ističe noćas, svi se pitaju šta bi moglo da se desi već sutra. Lokalni mediji navode nekoliko opcija. Jedna od njih je da Rusija da turskoj vojsci novi rok da ubedi džihadiste da se povuku sa auto-puta.

Takođe, kao jedna od opcija se pominje da dođe do obnove sukoba, pošto i Sirijska arapska armija (SAA) i džihadisti uz pomoć Turske gomilaju naoružanje u ovom području.

DŽihadisti su više puta provocirali SAA prethodnih dana, a vojska je uzvraćala samo kada je bila primorana. Lokalni mediji, navode da bi, u slučaju da se obnove sukobi, teško ko mogao da zaustavi ratna dejstva, koja bi mogla da odnesu veliki broj ljudskih života. 

Situacija u Siriji je ionako teška, pošto ovoj zemlji preti epidemija virusa korona, a nastavak rata bi dodatno uništio zemlju.

Pročitajte OVDE zašto se Amerikanci povlače iz još jedne baze u Iraku.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA