Najnovije

GREŠKA ISPRAVLJENA POSLE OŠTRE INTERVENCIJE SRBIJE: EU povukla deo teksta gde se tvrdi da je Tesla Hrvat!

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je u ponedeljak, 11. maja, da je "posle pravovremene i oštre reakcije državnih organa Srbije sa zvanične internet prezentacije Evropske unije izbačen sporni deo teksta u 'uglu za učenje' u kome je bilo navedeno da je naučnik Nikola Tesla čuveni Hrvat".

Nikola Tesla (Foto: javni domen)

Ministarstvo kulture i informisanja navelo je u saopštenju da se "nada da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika".

Ministarstvo kultute i informisanja je još jednom potvrdilo da je na zvaničnoj internet prezentaciji Evropske unije izbačen deo teksta u „uglu za učenje”, u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla „čuveni Hrvat”. Link o tome možete pogledati OVDE.

Vlada Srbije uputila je prethodno protestnu notu Evropskoj uniji, nakon što je na jednom od edukativnih sajtova EU svetski naučnik Nikola Tesla predstavljen kao "poznati Hrvat", javila je agencija AP.

Kako je 9. maja izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, protesntna nota je poslata Briselu, nakon što je na sajtu "EU Learning Center", namenjenom deci, Tesla predstavljen kao Hrvat.

Tesla, etnički Srbin rođen u Autrougarskoj na prostoru današnje Hrvatske, smatra se pronalazačem električne energije. Veći deo života proveo je u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je državljanin postao 1943. godine, ali je njegovo etničko poreklo decenijama izvor nesuglasica između Srbije i Hrvatske.

Urna sa Teslinim posmrtnim ostacima čuva se u muzeju koji nosi ime ovog naučnika u Beogradu. Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u nekoliko navrata inicirala da se njegovi posmrtni ostaci sahrane na platou ispred Hrama svetog Save, ali se to nije dogodilo zbog burne reakcije dela, pretežno naučne, javnosti.

Spomenik Tesli podignut je u Beogradu i glavnom gradu Hrvatske Zagrebu.

Pogledajte OVDE zvaničnu internet prezentaciji Evropske unije gde tvrde da je Tesla Hrvat.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA