Najnovije

RUSKI BODEŽ KOJI SEČE SVE: Hiperzvučna raketa Kinžal testirana sa strateškog bombardera dugog dometa Tu-22M3M (FOTO/VIDEO)

Hipersonična raketa Kinžal je testirana lansiranjem sa strateškog bombardera dugog dometa Tu-22M3M.

Tu-22M3M (Foto: mil.ru)

Kao deo rada na stvaranju i testiranju naprednog vazduhoplovnog oružja namenjenog kopnenim i eventualno morskim površinskim ciljevima, testirana je  hipersonična raketa Kinžal iz modernizovanog nadzvučnog nosača bombi Tupoljev Tu-22M3M.

Kinžal (Foto: southfront.org)

To je izvestio izvor ruske novinske agencije TASS u vojno-industrijskom kompleksu.

„Nedavno je na Tu-22M3 testiran novi hipersonični proizvod. Raketa će biti deo naoružanja nadograđenog Tu-22M3M zajedno s nizom drugih najnovijih vazduhoplovnih oružja “, kazao je izvor TASS-a.

Izvor nije posebno rekao koji je novi „hipersonični proizvod“ koji je testiran. Izvor je napomenuo da su radovi na novoj raketi počeli pre nekoliko godina, a projektil raketa trebalo bi da bude završen zajedno sa radom na modernizovanom bombarderu Tu-22M3M. Pojasnio je da ovaj proizvod ne pripada raketnoj liniji Ks-32, napomenuvši da je „potpuno drugačiji“. Nije naveo karakteristike. TASS takođe nije dobio nikakav zvanični komentar ili potvrdu od Tupoljeva, koji proizvodi i odgovoran je za modernizaciju dugotrajnih strateških bombardera.

Ranije je ruska odbrambena industrija razvila dve vrste hipersoničnih raketa aviona. Jedan od njih je Kinžal hipersonična vazdušna raketa i koristi se na lovcu MiG-31K, može se ubrzati i preko 10 maha i verovatno, stvoren je na osnovu raketnog sistema Iskander na tlu. Očekuje se takođe da će biti opremljen na Tu-22M3.

Navodi se da je druga hiperzvučna raketa postavljena za borbeni avion Su-57 pete generacije i da bi trebalo da bude postavljena unutar njenog trupa. Ime i karakteristike rakete nisu poznati.

Prototip unapređenog strateškog bombardera dugog dometa Tu-22M3M izveo je prvi let 28. decembra 2018. godine.

Prema PJSC Tupoljev, raketni nosač ima prošireni borbeni potencijal. Bivši komandant ruskih vazduhoplovnih snaga Viktor Bondarev, šef Odbora za odbranu i bezbednost, ranije je izvestio da će Tu-22M3M, osim krstarećih raketa Ks-32, moći da nosi i hipersonične rakete.

Ispod je video snimak Tu-22M3M koji se podiže u režimu zapaljivih motora:

Koju novu raketu je Iran testirao, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA