Najnovije

NAJNOVIJE ORUŽJE KINESKE VOJSKE: Smrtonosni tenk-robot oslobađa vojnike od opasnih zadataka (VIDEO)

Opremljene mitraljezom i infracrvenom kamerom za noćno osmatranje, nove kineske vojne mašine kreću se i po najnepristupačnijim predelima, zamenjujući ljude u rizičnim situacijama.

Smrtonosni tenk-robot (Foto: printskrin)

Mašina na daljinsko upravljanje, koja je opisana kao "mala, ali smrtonosna", dizajnirana je da brzo kreće po terenu svake vrste i tako zamenjuje ljudske vojnike u opasnim izviđačkim misijama, navode kineski mediji. 

Vozilo sa gusenicom nazvano je "Sharp Claw 1" (Oštra kandža), može se kretati prosečnom brzinom od 10 kilometara na čas. Na demonstraciji je prikazano kako, dok se vozilo kreće, vrši osmatranje, i kako može da se penje raznim stepenicama, da prati neprijatelja noću, a i da puca u određeni cilj.

Navodi se da je robot-tenk dugačak 70 centimetara, visok 60 centimetara i da teži 120 kilograma. Nedavno se pridružio kopnenim snagama Narodnooslobodilačke vojske nakon što je 2014. godine debitovao na "Đuhaj eršou".

- Ova ratna mašina može se koristiti za izviđanje i prikupljalje informacija o neprijatelju i o udaljenim i potencijalno opasnim dešavanjima - izvestila je državna televizija.

To bi moglo osloboditi vojnike od rizičnih zadataka - bilo da su u prirodi ili u urbanom okruženju, jer brže reaguju na situacije nego vojnik, kaže se u izveštaju. Uprkos tome što vozilo može da se kreće po skoro svim tipovima tla, precizno i detaljno osmatra i cilja u rivala, uz napad jakom vatrom, robot naravno nema autonomiju "odlučivanja" o tome kada i koga treba da napadne.

- Može reagovati mnogo brže od ljudi, ali problem je u tome što ne može da improvizuje. Prema tome, čovek ga mora nadgledati i zaustaviti zadatak kada to smatra potrebnim - rekao je gospodin Baj Mečgen, vojni kritičar.

 

Izbio sukob nuklearnih sila, ima mrtvih. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Dejli mejl

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA