Najnovije

AMERI NAPRAVILI HELIKOPTER KOJI LETI BRŽE OD 380 KM/Č, RUSKI VEĆ PRAŠI 405 KM/Č! Trka dve supersile sve brutalnija (VIDEO)

Helikopter s kontrarotacionim rotorom Sikorsky-Boeing SB-1 Defiant oborio je novi rekord brzinom od 205 čvorova, tokom testiranja 9. juna ove godine.

Američki helikopteri (Foto: Jutjub)

Test predstavlja veliki korak napred, jer se Sikorsky-Boeing tim i dalje približava brzini od 230 čvorova, rekao je tokom razgovora s novinarima za okruglim stolom održanim 16. juna DŽej Maklin, direktor budućeg razvoja letelica s vertikalnim uzletom.

Testiranje tokom kojeg su helikopterom upravljali piloti Bil Fel i Ed Henderšajd obavljeno je u Sikorski razvojnom ispitnom centru za letove u Vest Palm Biču na Floridi.

- Let brzinom većom od 200 čvorova važan  je i zbog toga što je to veća brzina od bilo koje trenutno uobičajene brzine helikoptera, a zna se da su brzina i manja uočljivost presudni za opstanak u budućem okruženju FVL - rekao je Maklin, što simbolizuje napor američke vojske na izgradnji nove generacije helikoptera.

Američka vojska planira da ovim letelicama zameni helikoptere AH-64 Apač i UH-60 Blek Houk i to početkom 2030. godina.

S druge strane, Rusija odavno radi na helikopšterima koji će moći da lete brzinom većom od 500 km/č.

Ono što se zna jeste da će ti novi helikopteri biti pravljeni na platformi čuvenog Mi-24. Ruski helikopter je već dostigao brzinu od 405 km/č tokom testiranja, velikim delom zahvaljujući novim noževima od kompozitnog materijala. 

Glavni cilj je napraviti helikopter čija će normalna brzina biti veća od 500 km/č i koji će biti naoružan puškama, raketama, ali i dobro oklopljen - rekao je Vadim Kozulin, profesor sa ruske Vojne akademije nauka!

Operacija "Orlova kandža" je lažna. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA