Najnovije

NOVI VAZDUŠNI NAPADI AMERIKE NA RUSIJU: Sada i iz smera Arktika!

Pre nekoliko dana američko zapovedništvo za Evropu (EUCOM) objavilo je o vežbama američkih bombardera B-1 Lanser u akvatoriju Crnog mora, u blizini poluostrva Krim, kada su uvežbavani napadi savremenim krstarećim raketama AGM-158C LRASM, namenjenim uništavanju krupnih ciljeva u grupacijama neprijateljskih brodova u uslovima elektroničkog ratovanja.

B-1 Lanser (Foto: Jutjub)

Međutim, Sjedinjene Države na tome nisu stale. Šta više, navedeno američko zapovedništvo – EUCOM, potvrdilo je vest o strateškoj misiji svojih bombaredera B-52-H Stratofortres u čitavoj Evropi i Arktiku, koja je izvedena 3. juna. Vazduhoplovi su izvršili zadatak uslovnog izvođenja napada krstarećim raketama u vazdušnom prostoru iznad Severnog ledenog okeana i Laptevskog mora (smeštenog između obala Sibira, ostrva Severnaja Zemlja i Novosibirskih ostrva). Američko zapovedništvo za Evropu naglasilo je kako Ministarstvo odbrane SAD-a sarađuje s arktičkim državama, vladinim organizacijama i privatnim partnerima oko osiguranja sigurnosti i stabilnosti u Arktiku.

Zapovednik vazdušninih snaga SAD-a u Evropi i Africi general DŽefri Harigian izjavio je sledeće: „Arktik je strateški region s rastućom geopolitičkom i globalnom važnošću, i ove misije grupacija bombardera demonstriraju privrženost našim partnerima i saveznicima, a takođe i našu sposobnost odvraćanja, osiguranja i zaštite jedni drugih.“ Kazao je kako je „integracija naših bombardera u Evropi i Arktiku ključ prema učvršćenju regionalne sigurnosti“.

Možda s američke strane to tako i izgleda, ali je teško verovati kako će se s takvom konstatacijom složiti i Rusi, kojima se sigurno previše ne sviđa da im američki strateški bombarderi lete u blizini njihovih granica i to sa svih strana. Retko bi koja država, i puno manje veličine i snage od Rusije, spokojno promatrala strane letelice oko svojih granica i pritom ništa ne poduzimala s ciljem zaštite. Dakle, logika kako su ovakve „vojne igre“ „ključ učvršćenja regionalne sigurnosti“ je blago rečeno čudna s obzirom kako ona rezultira isključivo povećanjem vojne aktivnosti suprotne strane s ciljem neutralizacije opasnosti po svoju sigurnost (a kao opasnost, i nikako drukčije, Rusija takve američke misije i shvata).

A ta opasnost ni u kom slučaju nije mala: u spomenutoj misiji EUCOMA-a na Arktiku sudelovala su 4 strateška bombardera B-52H petog bombarderskog krila sa sedištem u bazi „Minot“ u Severnoj Dakoti, vazdušni tankeri KC-135 iz 100. vazduhoplovnog logističkog krila u britanskoj bazi „Mildenhal“ i 168. vazdušnog logističkog krila američke vazduhoplovne baze “Eielson“ na Aljasci, koji su strateškim bombarderima omogućili izvršenje kružnog preleta sa spomenute baze „Minot“ u Severnoj Dakoti.

Osim njih, strateške bombardere pratili su norveški lovci F-16 i F-35 (potonji je američki vazduhoplov 5. generacije u čijoj proizvodnji sudeluju i brojne zemlje iz NATO saveza).

A da Rusiji nije svejedno i da ona ne gleda blagonaklono na ovo što se događa, svedoči i činjenica da su tamošnji mediji (a to sigurno nisu učinili suprotno stavu vojnog i političkog vrha te zemlje) saopštili o “provokativnim” potezima Sjedinjenih Država na ruskim granicama po svim smerovima. Tako navode, da su strateški bombarderi SAD-a B-52H u sredu, 3. juna, uvežbavali uništavanje vojne infrastrukture Ruske vojske za posebne namene, razmeštene u Sibiru i iza Urala, kao i glavne baze ruske Severne flote koje se nalaze na arhipelagu Zemlja Franje Josipa i poluostrvu Kola smeštenom na krajnjem severozapadu Rusije.

Ali gore navedeno nikako nije i sve. U drugoj polovici maja, u vazdušnom prostoru blizu ruskih granica na Dalekom istoku izvršeni su letovi američkih bombardera B-1B Lanser. Tako je 21. maja Indo-Tihookeansko zapovedništvo američke vojske izjavilo kako je bombarder B-1B iz sastava 9. ekspedicijske bombarderske eskadrile završio s 24-verosatnim letom, a leteo je nad Ohotskim morem koje je ujedno i vrlo aktivna zona delovanja ruske Tihookeanske flote. Japanski mediji let američkih aviona u vazdušnom prostoru iznad Ohotskog mora nazvali su do sada neviđenim korakom i „najvećom provokacijom“ za poslednje vreme, jer ta morska zona predstavlja važnu poziciju za ruske atomske podmornice.

Haftarove snage izgubile aerodrom u Tripoliju! Više o tome OVDE.

 

Izvor: geopolitika.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA