Najnovije

SVAKA ISKRA ĆE DOVESTI DO KATASTROFE NA SREDOZEMLJU: Nemačka zabrinuta da bi uskoro mogao izbiti vojni sukob Grčke i Turske

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas upozorio je u utorak da je sukob između Turske i Grčke na istočnom Mediteranu dostigao "vrlo kritičnu" fazu, ali je naglasio da su dve strane izgleda spremne za razgovore.

Turska mornarica (Foto: tsk.tr)

Nakon održavanja sastanaka u Atini i Ankari, Mas je rekao, kako citira AFP, “Nema sumnje da je situacija vrlo kritična. Niko ne želi da ovo pitanje reši na vojni način, a kod obe strane postoje spremnost na dijalog.”

Nemački ministar spoljnih poslova rekao je da Grčka i Turska žele da smire vojne tenzije u istočnom Mediteranu, upozorivši da bi “svaka iskra, bez obzira koliko bila mala, mogla da dovede do katastrofe”.

Mas je nakon sastanka sa svojim grčkim kolegom Nikosom Dendiasom rekao: “Trenutna situacija na istočnom Mediteranu poigrala se vatrom i svaka iskra, bez obzira koliko mala, mogla bi dovesti do katastrofe. Niko ne može biti zainteresovan za to, a sigurno ne ni za vojnu konfrontaciju partnera NATO-a i njegovih suseda.”

Mas je danas otputovao u prestonicu Turske da održi slične razgovore sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Masova poseta Atini i Ankari dešava se pre sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Berlinu kasnije ove nedelje, na kome će se razgovarati o tursko-grčkom sukobu.

Nemačka predlaže evropske napore da spreči otvoreni vojni sukob koji bi mogao ugroziti budući pristup Evrope novootkrivenim energetskim rezervama.

Kako su Rusi osvetili generala, saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA