Najnovije

IZRAEL I AMERIKA IZVODE VEŽBU SA LOVCIMA F-35: Glavni fokus S-400 „Trijumf“

Borbeni avioni iz sastava izraelskog i američkog Ratnog vazduhoplovstva izveli su zajedničku vojnu vežbu „Enduring Lightning II“. Konkretan zadatak ove vežbe je bila simulacija napada na kompleksan sistem PVO sastavljen od dalekometnih sofisticiranih oruđa, kao i na pozicije neprijateljske avijacije koja se organizuje za operaciju uzvratnog udara. U vežbi su učestvovale višenamenske borbene letelice pete generacije F-35.

F-35 (Foto: Jutjub)

Sam scenario vežbe tačno opisuje situaciju u kojoj bi se našli američki i izraelski lovački avioni F-35 ukoliko bi Iran uspeo od Moskve ili Pekinga da nabavi savremene lovce i zemaljske komplekse protivvazduhoplovne odbrane – prenosi internet portal RG.

Stremljenje Irana da ojača svoju armiju izazvala je pojačanu zabrinutost njegovih regionalnih oponenata, kako na Bliskom istoku, tako i preko okeana. Iran je modernizovao ruske sisteme protivvazduhoplovne odbrane S-300, a prošle godine pokušao da nabavi i najnoviji protivvazduhoplovni raketni sistem velikog dometa S-400 „Prometej“. Moskva je, kako saopštava ovaj mediji, negativo odgovorila na ovu ponudu. Međutim, usled sve verovatnijeg ukidanja embarga na isporuku naoružanja, Rusija bi lako mogla da preispita svoju odluku i otvori Teheranu mogućnost nabavke ne samo „Trijumfa“, nego ih savremenih lovaca zajedno sa dopunskim vazduhoplovnim naoružanjem.

Za Moskvom ne zaostaje ni Peking. Narodna Republika Kina kroz prodaju savremenog naoružanja želi da ostvari veoma snažan uticaj na jednu od najvažnijih država Bliskog Istoka, što dodatno komplikuje poziciju SAD u ovom izuzetno važnom regionu sveta.

Naime, Teheran i Peking se nalaze u završnoj fazi pregovora koji će dovesti do stvaranja strateškog partnerstva između dve države. Ovo će omogućiti stvaranje uslova za daleko raznovrsniju vojno-tehničku saradnju koja će uključivati bilateralne vojne vežbe, zajedničke projekte u razvoju savremenog naoružanja i vojne tehnike, kao i razmenu vojno-obaveštajnih podataka.

NR Kina je poput Rusije uspela da razvije sopstveni sistem zone ograničenog dostupa A2/D2. Ukoliko u ovoj nameri uspe i Iran, to će dramatično zakomplikovati operativno-strategijsku situaciju kada su u pitanju vojske Izraela i SAD, koje u ovom regionu žele po svaku cenu da očuvaju svoju vojnu poziciju koja je po njihovom mišljenju dominantna.

Stoga je od izuzetne važnosti realizacija zajedničke vojne vežbe ratni vazduhoplovstva dvaju savezničkih zemalja.Glavni fokus ove vežbe je primena višenamenskih borbenih letelica pete generacije F-35, za koje se smatra da bi u prvim danima hipotetičkog sukoba ostvarili kvalitativnu razliku na bojnom polju, tako što će uništiti glavne potencijale neprijatelja koji se oslanja na balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, kao i na sisteme protivvazduhoplovne odbrane. Ovim vežbama bi se u perspektivi mogli priključiti i Ujedinjeni Arapski Emirati koji su nedavno uspostavili diplomatske odnose sa Izraelom.

Šta je ruska vojska spremila za Amerikance, pogledajte OVDE.

Izvor: Bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA