Најновије

ИЗРАЕЛ И АМЕРИКА ИЗВОДЕ ВЕЖБУ СА ЛОВЦИМА F-35: Главни фокус С-400 „Тријумф“

Борбени авиони из састава израелског и америчког Ратног ваздухопловства извели су заједничку војну вежбу „Enduring Lightning II“. Конкретан задатак ове вежбе је била симулација напада на комплексан систем ПВО састављен од далекометних софистицираних оруђа, као и на позиције непријатељске авијације која се организује за операцију узвратног удара. У вежби су учествовале вишенаменске борбене летелице пете генерације F-35.

F-35 (Фото: Јутјуб)

Сам сценарио вежбе тачно описује ситуацију у којој би се нашли амерички и израелски ловачки авиони F-35 уколико би Иран успео од Москве или Пекинга да набави савремене ловце и земаљске комплексе противваздухопловне одбране – преноси интернет портал РГ.

Стремљење Ирана да ојача своју армију изазвала је појачану забринутост његових регионалних опонената, како на Блиском истоку, тако и преко океана. Иран је модернизовао руске системе противваздухопловне одбране С-300, а прошле године покушао да набави и најновији противваздухопловни ракетни систем великог домета С-400 „Прометеј“. Москва је, како саопштава овај медији, негативо одговорила на ову понуду. Међутим, услед све вероватнијег укидања ембарга на испоруку наоружања, Русија би лако могла да преиспита своју одлуку и отвори Техерану могућност набавке не само „Тријумфа“, него их савремених ловаца заједно са допунским ваздухопловним наоружањем.

За Москвом не заостаје ни Пекинг. Народна Република Кина кроз продају савременог наоружања жели да оствари веома снажан утицај на једну од најважнијих држава Блиског Истока, што додатно компликује позицију САД у овом изузетно важном региону света.

Наиме, Техеран и Пекинг се налазе у завршној фази преговора који ће довести до стварања стратешког партнерства између две државе. Ово ће омогућити стварање услова за далеко разноврснију војно-техничку сарадњу која ће укључивати билатералне војне вежбе, заједничке пројекте у развоју савременог наоружања и војне технике, као и размену војно-обавештајних података.

НР Кина је попут Русије успела да развије сопствени систем зоне ограниченог доступа А2/Д2. Уколико у овој намери успе и Иран, то ће драматично закомпликовати оперативно-стратегијску ситуацију када су у питању војске Израела и САД, које у овом региону желе по сваку цену да очувају своју војну позицију која је по њиховом мишљењу доминантна.

Стога је од изузетне важности реализација заједничке војне вежбе ратни ваздухопловства двају савезничких земаља.Главни фокус ове вежбе је примена вишенаменских борбених летелица пете генерације Ф-35, за које се сматра да би у првим данима хипотетичког сукоба остварили квалитативну разлику на бојном пољу, тако што ће уништити главне потенцијале непријатеља који се ослања на балистичке ракете кратког и средњег домета, као и на системе противваздухопловне одбране. Овим вежбама би се у перспективи могли прикључити и Уједињени Арапски Емирати који су недавно успоставили дипломатске односе са Израелом.

Шта је руска војска спремила за Американце, погледајте ОВДЕ.

Извор: Bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА