Najnovije

LUKAŠENKO: Merkelova laže, trovanje Navaljnog novičokom je izmišljeno, presreli smo razgovor Berlin-Varšava

Lukašenko rekao je ruskom premijeru Mihailu Mišustinu, koji je u zvaničnoj posjeti Minsku, da je beloruska vojna obaveštajna služba presrela telefonski razgovor između Berlina i Varšave koji svedoči da su lažne tvrdnje Nemačke o trovanju Alekseja Navaljnog bojnim otrovom „Novičok“.

Lukašenko (Foto: Sajt predsednika Belorusije)

"Primetio sam posmatrajući događaje oko Rusije da Zapad ima novi trik - opet `Novičok`, ponovo trovanje. Moram da vam kažem da smo presreli razgovor, pre tvrdnje Angele Merkel `nastoje da ućutkaju Navaljnog`, presreli smo razgovor. Razumeli smo da je Varšava razgovarala sa Berlinom. Dve osobe su bile na vezi. Razgovor je presrela naša vojna obaveštajna služba", otkrio je Lukašenko.

Precizirao je da za presretanje zaslužna vojna radioelektronska špijunaža koja `u eteru ratuje sa natovcima koji su primakli svoje jedinice Belorusiji sa strane njene granice sa Poljskom`.

Obećao je da će ruskoj strani poslati transkript "tog interesantnog razgovora" koji očigledno govori o tome da je u pitanju falsifikat o zdravstvenom stanju Navaljnog:

„Predaćemo Aleksandru Bortnjikovu (šef FSB) i Sergeju Nariškinu (šef Spoljne obaveštajne službe) i transkript i audio-snimak. Iz presretenutog razgovora se vidi da ovo sa Navaljnim rade i zbog lokalnih izbora u Rusiji, a i da se Putin ne bi interesovao za stvari u Belorusiji. Smatramo da će oni još nešto pokušati da podmetnu, To je njihov stil. To je njihovo pravo lice“.

Lukašenko je naglasio da se deo razgovora tiče i Beloruije i dodao:

„Oni nam neće dati da mirno živimo. U ovo sam ubeđen, ali smo odlučni da branimo svoj suverenitet i nezavisnost. Nećemo dozvoliti da nas slome“.

Nemačka vlada je saopštila da je, prema rezultatima toksikološkog ispitivanja sprovedenog u laboratoriji Bundesvera, Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe `Novičok`.

Iz Berlina je nagoveštena i mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji.

Varšava je izbegla da komentariše Lukašenkove reči.

Kinezi nude savez Putinu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA