Најновије

ЛУКАШЕНКО: Меркелова лаже, тровање Наваљног новичоком је измишљено, пресрели смо разговор Берлин-Варшава

Лукашенко рекао је руском премијеру Михаилу Мишустину, који је у званичној посјети Минску, да је белоруска војна обавештајна служба пресрела телефонски разговор између Берлина и Варшаве који сведочи да су лажне тврдње Немачке о тровању Алексеја Наваљног бојним отровом „Новичок“.

Лукашенко (Фото: Сајт председника Белорусије)

"Приметио сам посматрајући догађаје око Русије да Запад има нови трик - опет `Новичок`, поново тровање. Морам да вам кажем да смо пресрели разговор, пре тврдње Ангеле Меркел `настоје да ућуткају Наваљног`, пресрели смо разговор. Разумели смо да је Варшава разговарала са Берлином. Две особе су биле на вези. Разговор је пресрела наша војна обавештајна служба", открио је Лукашенко.

Прецизирао је да за пресретање заслужна војна радиоелектронска шпијунажа која `у етеру ратује са натовцима који су примакли своје јединице Белорусији са стране њене границе са Пољском`.

Обећао је да ће руској страни послати транскрипт "тог интересантног разговора" који очигледно говори о томе да је у питању фалсификат о здравственом стању Наваљног:

„Предаћемо Александру Бортњикову (шеф ФСБ) и Сергеју Наришкину (шеф Спољне обавештајне службе) и транскрипт и аудио-снимак. Из пресретенутог разговора се види да ово са Наваљним раде и због локалних избора у Русији, а и да се Путин не би интересовао за ствари у Белорусији. Сматрамо да ће они још нешто покушати да подметну, То је њихов стил. То је њихово право лице“.

Лукашенко је нагласио да се део разговора тиче и Белоруије и додао:

„Они нам неће дати да мирно живимо. У ово сам убеђен, али смо одлучни да бранимо свој суверенитет и независност. Нећемо дозволити да нас сломе“.

Немачка влада је саопштила да је, према резултатима токсиколошког испитивања спроведеног у лабораторији Бундесвера, Наваљни отрован нервним агенсом из групе `Новичок`.

Из Берлина је наговештена и могућност увођења нових санкција Русији.

Варшава је избегла да коментарише Лукашенкове речи.

Кинези нуде савез Путину. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА