Najnovije

JURIŠ NA PRESTONICU: Pobunjenici zauzeli dva ključna grada, Vlada moli građane da izmu oružje (MAPA)

Narodna oslobodilačka vojska Tigreja, regiona na severu Etiopije, nastavlja svoj pohod ka prestonici Adisa Bebi protiv Vlade za koju tvrdi da je nelegalna.

Pobunjenici tvrde da su zauzeli grad Desi i danapreduju u gradu Kambolča čiji se delovi već nalaze u njihovim rukama. Vlada tvrdi da pobunjenici objavljuju lažne vesti i da je Desi i dalje u rukama vojske.

Pobunjenička vojska u pokrajini Ormo, tzv. Oslobodilačka vojska Oroma, zauzela je grad Kemise 52 kilometara južnno od Desia. Ova vojna frakcija takođe traži smenu vlasti u Adisa Bebi.

U Adisa Bebi je uvedeno vanredno stanje, a Vlada usmerava sve resurse na borbu protiv pobunjenika i poziva građane da se pridruže vojsci u borbi.

SAD pozvale su snage Tigreja da zaustave napredovanje i pregovaraju. 

Do sukoba je došlo kada je Vlada Etiopije odbila da raspiše izbore uz obrazloženje da je rizično zbog pandemije i donela odluku o prodženju svog mandata. Severni region se pobunio i otkazao poslušnost, ali je Adisa Beba poslala vojsku i u jednom trenutku zauzela čitav sever. Međutim, situacija se brzo promenila, a protiv centralne vlasti ustali su i neki drugi regioni.

Vanredno obraćanje Zorana Zaeva nakon što je podneo ostavku na mesto premijera Makedonije pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA