Najnovije

VUČIĆEV DIL SA BILOM GEJTSOM! Srbiji spremaju nuklearni otpad, ulazimo u NATO, Ćutine čudne igre oko MHE! (VIDEO)

Rio Tinto je dimna zavesa iza koje, dok se vodi borba protiv te kompanije, prolaze mnogi drugi štetni poslovi po Srbiju, a istovremeno Vučić nas obmanjuje da je isposlovao od Putina povoljnu cenu gasa, već se Srbija samo pozvala na klauzulu po kojoj može produžiti stari ugovor za još šest meseci dok pravi pregovori dve vlade predstoje tokom ovog meseca. Ovo su u gostovanju u emisiji Reč produkcije Helmkast izneli energetski stručnjaci, rudarski inženjer dr Zoran Novaković i elektroinženjer Miroslav Parović koji piše doktorsku tezu iz oblasti energetike, a poznatiji je kao lider Narodnog slobodarskog pokreta.

Levo Miroslav Parović, desno Zoran Novaković, u sredini Vučić i Gejts (foto: Jutjub/Pravda)

Dr Zoran Novaković naveo je da se pretpostavlja da će od Rio Tinta Srbija „prihodovati 50-60 miliona evra godišnje, a na toj površini, poljoprivredni stručnjaci kažu da možemo skinuti letine za 80 miliona evra, i to po starim cenama“.

- Što bi to onda radili? Osim ako to nije interes određenih kartela po cenu zagađenja podzemnih voda sve nizvodno do Save i Dunava, Beograda, i nemogućnost da posle eksploatacije to zemljište vratimo u prvobitno stanje kao što je recimo to slučaj sa ugljenokopima – upozorio je Novaković.

Kako je dodao, Rio Tinto vlastima služi i „kao dimna zavesa“.

- Oni će pokušati nešto, da li će uspeti nisam siguran, ali za to vreme prolaze mnoge druge stvari koje narod ne može ni da sagleda jer nema mogućnost dobijanja realnih i pravih informacija u pravo vreme – kazao je on, a onda otkrio šokantne informacije:

- Najveća opasnost od svega koja nam preti jeste ponuda da Srbija postane zemlja u kojoj će se skladištiti nuklearni otpad. To će biti poruka da smo dotakli dno.

Miroslav Parović je kazao da između Vučića i kurira iz kompanije Glovo nema bitne razlike.

- Kada pozovete Glovo i dođe vam neki Uzbekistanac i donese vam picu, to vam je Vučić u međuanrodnim okolnostima. Nazovu ga Amerikanci i kažu mu: „Slušaj mali, potpisuj!“ Evo tako je preko malog Šengena uspostavljena Velika Albanija. Ali to narod ne zna, jer se bacaju ove dimne zavese koje je pomenuo kolega – istakao je Parović.

On je u sličnom pogledu prozvao i lidera Ekološkog ustanka, Aleksandra Jovanovića Ćutu.

- Ćuta je vodio rat na Staroj planini gde realno i nisu bile planirane ozbiljne mini hidroelektrane. Istovremeno je Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića na Vlasini i drugim krajevima izgradio desetine mini hidroelektrana. Kada je završio svoje mini hidroelektrane, onda je stala priča, i rečeno je: „Evo neće se na Staroj planini graditi. Pobeda!“ I narod misli pobedili smo, nema mini HE, a ti se okreneš, a njih desetine i desetine u vlasništvu par ljudi – ukazao je Parović.

On je istakao da iza Rio Tinta, „koji moramo sprečiti“, imamo još opasniju najavu, a to je najava izgradnje nuklearnih elektrana.

- Zato što je Vučić došao do toga da može da se otkupi kod američkog predsednika DŽozefa Bajdena, da se zaustave one priče oko veza njega i njegove porodice sa organizovanim kriminalom, Jovanjicom i slično, i da ne bude u korpusu skidanja hibridnih režima na Balkanu. To radi tako što bi eventualno napravio posao sa krugovima oko Bila Gejtsa, koji je sada iz IT sektora, preko vakcina došao u polje energetike i preko firme „Tera Pauer“ počeo da razvija koncept modualrnih nukelarnih elektrana. One koštaju kao đavo, a s druge strane kad ih kupite tehnološki se vezujete samo za tog ponuđača u narednih 60 godina. To vam je način kako će Vučić bez ulaskka u NATO da preda Amerikancima Srbiju kao teritoriju – poentirao je Parović.

Govoreći o ugovoru sa Rusima o kupivini gasa, dr Zoran Novaković je rekao da možemo da postignemo da gas dobijemo besplatno, ali samo za građanstvo, ali u takvim pregovorima treba da učestvuj u stručnjaci, a ne predsednik Srbije.

- Potrošnja građana Srbije je statistička greška u gubitku gasa kroz cevovod u Ukrajinu. To odgovorno tvrdim. I ako neko hoće da nam pomogne, on može da kaže: „Građani Srbije, preživeli ste mnogo šta, i ratove i sankcije, evo za vas bepslatan gas u naredne tri ili pet godina, a razliku neka plate veliki potrošači“. Nisam ubeđen da cena gasa neće biti 1.000 dolara aprila meseca, a to bi bilo ravno katastrofi i uništenju ekonomije u Srbiji – istakao je Novaković.

Parović je rekao da pregovara u Sočiju nije ni bilo, već je samo produžen ugovor prema klauzuli koja daje takvu mogućnost.

- Ovaj naš manitov je na svašta spreman, da glumata. Jel vi mislite da Putin sedi u Kremlju ili Sočiju i priča o naftnoj formuli, pikovima, potrošnji? Normalan predsednik se time ne bavi. I u uvodnoj rečenici koja se mogla čuti, a nije bilo zajedničkih izjava za medije, već je dato Vučiću da priča šta god hoće, sam Putin je rekao: „Imaćete dobre uslove, ali o svemu će se kasnije dogovoriti stručnjaci - naveo je Parović, što je Novaković potvrdio, dodavši da će se to desiti sada, tokom decembra.

Kako je kazao, razgovor Putina i Vučića bio je privatne prirode.

- Razgovor predsednika Srbije sa ruskim predsednikom Putinom bio je po meni jedan privatan razgovor jer nije bilo elemenata državnosti, dočeka, himne, itd. U decembru mesecu cela Vlada Srbije ide na noge Vladi Rusije za potpisivanje svih ugovora koje mi ne znamo. Ne znamo šta je ko kome obećao – rekao je Novaković.

Parović je dodao da smo ove uslove koje je Vučić „doneo“ iz Rusije, mogli završiti i telefonom iz Beograda.

- To je i urađeno, a to je produžetak važenja ugovora iz 2011. godine, u kojem postoji klauzula da dok dve strane ne saglase novi ugovor , stari ugovor ostaje na važnosti. Pritom nema cene u ugovoru, ona je definisana kroz naftnu formulu, i to će u januaru biti, ne 270, već verovatno oko 300 dolara na hiljadu kubnih metara.

Još mnogo zanimljivih detalja očekuje vas ako pogledate emisiju.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA