Najnovije

Preminuo Srđan Novaković

Novinar, naučni radnik i dugogodišnji saradnik portala Vaseljenska Srđan Novaković, preminuo je posle teške bolesti!

Srđan Novaković (Foto: Helm Kast)

Novaković je autor brojnih članaka, pretežno vezanih na uticaj fanara na srpsku pravoslavnu crkvu, poreklo Rumuna, Moldavaca.

Opelo je na Vavedenje, 4. decembra na Topčiderskom groblju u Beogradu, početak u 12:30, izlazak iz kapele je u 13:00.

Srđan Novaković rođen je 1962. godine u Beogradu, ali je preko 30 godina proveo u Italiji. Objavljuje i prevodi na italijanskom i srbskom govornom području. Učenik je najznačajnijih italskih slavista, crkvenih istoričara i jezikoslovaca. Više godina se bavio proučavanjem starovenetskog jezika, a bio je i na studijskom boravku u Radžastanu, Nepalu i Indoneziji. U Srbiji je objavljivao dela iz oblasti pseudoetnogeneze vlaških populacija (Meglenski Vlasi, Morlaci i Istrorumuni) na slovenskom tlu Makedonije, Istre i Dalmacije.

Zajedno sa najuglednijim naučnicima Rusije, Moldavije i Srbije objavljivao je u naučnim zbornicima po pitanju romanizacije i latinizacije srbskoslovenskih populacija Balkana. Stalni je kolumnista revije “Evrazija” iz Parme (Italija) po pitanju odnosa između Vatikana i Slovena. Do sada je prevođen na ruski, bugarski, italijanski i moldavski jezik. Za knjigu “Crkveno-narodna istorija Srba, Rusa i Vlaha” dobio je najviše priznanje Srbske Duhovne Akademije za životno delo – nagradu “Ravaničanin”.

Bog dušu da mu prosti! Živeće večno i kroz svoja dela!

Izvor. Vaseljenska.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA