Najnovije

Alternativna istorija Srbije: Šta bi se desilo da je Srbija postala katolička zemlja, kako bi se zemlja razvijala da je pobedio Draža...

Od Platona, Aristotela i Tukidida do Čerčila i Nila Fergusona mnogi pisci i istoričari bavili su se alternativnom i kontrafaktualnom istorijom. Knjiga „Alternativna istorija Srbije“ Čedomira Antića i Predraga J. Markovića pionirsko je delo kod nas.

Pre Markovića i Antića nije bilo istoričara koji su se odvažili da se „poigraju“ sa najkontroverznijim pitanjima iz naše istorije: šta bi se desilo da je Srbija postala katolička zemlja, kako su Srbi mogli da spasu svet 1938, zašto je propuštena srpska renesansa, šta bi se desilo da nije bilo 27. marta, da je Tito poginuo na Sutjesci, Ranković prevladao, da je osnovana Velika Srbija, kako bi se zemlja razvijala da je pobedio Draža ili da Đinđić nije ubijen, šta bi bilo da nije bilo Srebrenice i da su Srbi pobedili u ratovima devedesetih ili da su zvanično porazili NATO...

„U životu pojedinaca i naroda stalno iskrsavaju jedno te ista pitanja: Da li je moralo ovako? Šta da smo na raskrsnici drugačije skrenuli? Ova knjiga vas vodi u te druge istorijske stvarnosti“, istakao je Marković.

Pred čitaocima je prošireno, dopunjeno, izmenjeno, ali i neispravljeno izdanje „Alternativne istorije Srbije“. Zahvaljujući novim i proširenim starim tekstovima, ovo je jedna nova priča.

„Koliko je poznato, susedni narodi takve istorije još uvek nisu napisali. Profesora Markovića i mene su neki kritikovali i klasifikovali, poneki i vređali zato što smo se uopšte prihvatili da razmišljamo šta je sve moglo biti. Isti su se mnogo naljutili kada smo još nešto o tome i objavili. Drugi su pak bili zabrinuti zbog prevelike racionalnosti pretpostavljenog i zamišljenog. Mi smo se, naprotiv, sjajno zabavljali, a broj čitalaca ranijih izdanja govori o tome da nismo bili sami“, istakao je Čedomir Antić.

Knjiga sadrži i Alternativni istorijski atlas Srbije, u kome su predstavljeni zamišljeni pravci razvoja istorije srpske države i naroda. Mape su u boji, pravljene baš za ovu knjigu i ne mogu se naći ni na jednom drugom mestu. Vrlo je poučna, jer autori prvo daju originalno dešavanje, a zatim razvijaju alternativne scenarije međusobno se dopunjujući ili jedan drugome oponirajući stavovima.

Događaji su poređani hronološki, što praćenje i čitanje čini još jednostavnijim i preglednijim, a format knjige je veći i samim tim su i mape preglednije i atraktivnije, ali i to ovo izdanje čini lepšim i pogodnijim za poklon.

 

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA