Najnovije

Ko osvoji ovaj grad postaje pobednik krvavog rata! (VIDEO)

Posle šest godina krvavog građanskog rata, grad koji ima dva miliona stanovnika postao je ključ od koga zavisi budućnost Jemena.

Borbe u Jemenu. (Foto: Jutjub)

Nekad je to bila bajkovita pustinjska oaza, dom kraljice od Sabe, a danas je to suvo i prašnjavo mesto gde sunce nemilice prži - Marib, bajkoviti pustinjski grad u Jemenu kako se približava kišna sezona, sprema se i na ofanzivu jemenskih Huta koje podržava Iran i koja se sve više približava kao i kišni oblaci, a koja bi mogla biti prekretnica kravavog regionalnog rata.

Posle šest godina krvavog građanskog rata, grad koji ima dva miliona stanovnika postao je ključ od koga zavisi budućnost Jemena. Ovaj bajkoviti grad ima ključnu ulogu jer je on ulaz za gasna i naftna polja, ali i sigurno utočište izbeglica iz ruralnih krajeva . Grad Marib je i poslednje uporište jemenske vlade na severu zemlje uz granicu sa Saudijskom Arabijom. Ako vojska jemenskog predsednika Abdua Rabua Mansoura Hadija izgubi grad koji je pretvoren u vojnu tvrđavu neće više imati nikavog uticaja na eventualne mirovne pregovore sa Hutima, koji ako uspeju da zaumu ovaj grad nastaviće dalje.

Huti kako navodi Si-En-En kontrolišu veći deo zapada Jemna, uključujući i prestonicu Sanu. Strah od Hutija plemena sa istoka i ona koja žive u planinama južno od Mariba nateralo je da se uduržuju sa oslabljenim Hadijem, koji je od proterivanja iz Sane utočište našao u susednoj Saudijskoj Arabiji u Rijadu odakle upravlja preostalom teritorijom. Neki od njegovih ministara žive i dalje u Jemenu.

U jemensku igru upleteni su i susedi pre svega Saudijska Arabija koja želi stabilnost zemlje i prijateljsku vladu u Sani, bez ikakvog uticaja večnog rivala Saudijaca Irana na ovu zemlju.

Kako Si-En-En navodi s druge strane cilj Irana nije stabilnost nego da njihovi večni rivali Saudijci budu zaglavljeni u ratu i u ovoj regionalnoj avanturi. S druge strane i UAE imaju svoj profit od rata u Jemenu, jer potencijalno pomorsko poslovanje zbog ratnih sukoba je premešteno u Dubai.

Jemenci s druge strane tvrde da su oni i njihova zemlja žrtva spoljnih sila koje su i napravile rat u njihovoj zemlji. Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, prema podacima UN kako piše Si-En-En kriva je za smrt 18.500 civila koji su stradali u vazdušnoj kampanji tokom podrške jemenskoj vojsci. S druge strane saudijski ratni brodovi uspeli su da zaustave naftni tanker u luci Hodeiaj s čime su izzavali nestašicu goriva na sveru i time pogoršali i humanitarnu krizu.

Reprter Si-En-En posetio je ovaj grad uoči najavljene ofanzive Huta i zaključio da bi bez rata prosperitet ovoga grada bio na dohvat ruke. Naime, region u kome se nalazi grad ima rezerve nafte i gasa od čega bi moglo da 16,2 miliona ljudi živi bezbrižno. Pa i sad u ratnom stanju udahnuo bi novi život posrnuloj i mrtvoj ekonomiji.

Čije interese zastupa DŽo Bajden

Stanovnici Mariba, ali i lokalni političari smatraju da veliku grešku je napravio američki predsednik DŽo Bajden koji pritiska Saudijsku Arabiju da okonča vojnu intervenciju u Jemenu i što je Hutije skoinuo sa liste terorističkih organizacija na koju ih je stavila bivša Trampova administracija. Svi smatraju da je zapravo Bajdenova administracija svojim postupkom u nameri da se Iranci privole da sednu za pregovarački sto o iranskom nuklearnom programu zapravo dala vetar u leđa Hutima da krenu ofanzivu i nova osvajanja na severu i da bi to moglo da košta veoma mnogo Amerikance u budućnosti.

Kao slikoviti primer novinar Si-En-En naovdi i video snimak zarobljenog borca Hutija. Na pitanje zašto je došao u Marib njegov jedni odgovr je bio "da ubijamo Amerikance".

Svi se zapravo najviše plaše da bi Huti ako zavladaju Jemenom i proteraju Sunite zapravo mogli stvoriti novo snažno antiameričko uporište. Zbog svega toga Saudisjka vlada ponudila je nedavno Hutima mirovne pregovore i prekid vatre, ali pozivaju paralelno za veći pritisak na njih. Za to vreme Hutiji napreduju ka Maribu, a svi napori jemenske vojske i saudijske kolaicije da budu zaustavljeni su propali uprkos snažnoj vazdušnoj kampanji, koja je usporila, ali ne i zaustavila ofanzivu.

Huti paralelno sa ofanzivom ponudili su Saudijcima prekd vatre uz tri uslova: kraj vazdušnih napada, prekid vatre duž saudijsko-jemenske granice, a onda tek prekid vatre unutar Jemena.

Dodatnu nervozu u redove jemnske vojske i saudijske kolaicije uneli su droni samoubice koje lanisraju Huti, dok se rat isključivo vodi od strane Huta i jemenske vojske sa uglavnom starom tehnikom.

Dodatni problem za Marib bila je i pogibija dva komandanta specijalnih jednica za samo dva meseca. Vladin ministar odbrane, šef kabineta vojske i najmoćniji Maribin plemenski vođa, pokrajinski guverner, zaklineu se da grad neće pasti, da će ga držati „svojom poslednjom kapom naše krvi“.

Još tri nove države proteruju ruske diplomate! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA