Najnovije

RUSI PRIREDILI VATRENI PAKAO: Ukrajinci beže osravljajući ranjenike

 Ruska vojska je, po svemu sudeći, ozbiljno krenula na Avdejevku. Grad sa velikom koksarom i bezmalo 30.000 stanovnika do rata, iz kojeg su Ukrajinci od 2014-te neprekidno granatirali i raketirali Donjeck.

Počelo je u zoru. Sa udarima avijacije i helikoptera, raketnih višecevnih bacača, artiljerije i bacača plamena “Solncepek”.

U glavnoj ulozi su ipak bile leteće avio-bombe FAB-500 i FAB-1500 koje su raznosile ukrajinska utvrđenja od armiranog betona.

Oko Avdejevke su tokom desetak sati uništene desetine terenskih skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi su prvo probili ukrajinsku odbranu severno od Avdejevke – kod sela Berdič, a zatim je usledio udar sa juga.

Ukrajinci su prvo pod pritiskom ruskog 105. pešadijskog puka odstupili iz Berdiča, a deo ukrajinskog garnizona pobegao je iz Avdejevke čim je postalo jasno da Rusi, koji su krenuli i na naselja Stepovoe, Tonjenkoe i Vodjanoe, mogu zatvoriti obruč oko grada.

Niko od tih koji su bežali nije ni pokušavao da pomogne onima koji su padali ranjeni.

Tokom popodneva borbe su buknule i oko Krasnogorovke i sela Opitnoe.

Ukrajinski internet-resursi navode da Rusi nameravaju da Avdejevku potpuno odseku od naselja Vodjanoe i Opitnoe.

Ruski vojni ekspert Anatolij Matvijčuk procenjuje da će ruska vojska prvo opkoliti Avdejevku, koja je jedno od najmoćnijih utvrđenja ukrajinskih oružanih snaga:

“Avdeevka je od strateškog značaja, jer je raskrsnica veoma velikog broja puteva, uključujući i železnicu. Oružane snage Ukrajine se oslanjaju na ovu transportnu mrežu i to je osnova odbrane u ovom pravcu. Verujem da će naši blokirati ukrajinski garnizon jer već kontrolišemo ključne linije oko Avdejevke. To utvrđenje će biti uništeno”.

Matvijčuk naglašava: “Naša vojska već ima značajno iskustvo u zauzimanju utvrđenih područja i podzemnih gradova. Dokaz su Mariupolj i Bahmut. U Avdejevki su Ukrajinci sada pod zemljom, ali će, uveren sam, pobeći čim im postane jasno da je grad u kleštima koja se zatvaraju”.

Moskovski vojni analitičar Andrej Klincevič smatra da za likvidacijom ukrajinske “tvrđave Avdejevka” mogu uslediti opkoljavanje ukrajinske grupe jedinica u Seversku i ofanziva prema Kupjansku, ali naglašava da to još uvek neće biti velika ofanziva koju priprema Generalštab OS RF:

“Naša strateška ofanzivna operacija uslediće potom u vidu dubokog prodora fronta. Biće to onda kada mi skoncentrišemo maksimalne snage i sredstva i kada Ukrajina, što je najvažnije, iscrpi svoj vojni potencijal”.

DA LI JE OVO MOGUĆE? Izraelci bacaju fosforne bombe u Pojasu gaze?

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA