Najnovije

S-500 SPREMAN ZA RUSKU VOJSKU: Evo kada će ući u naoružanje

Ispitivanja protivvazdušnih raketnih sistema S-500 su pri kraju, nakon čega će biti stavljeni u službu ruske vojske, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na otvaranju niza sastanaka na odbrambene teme.

S-500 (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

„U Vazdušno-kosmičkim snagama je oko 70% protivvazdušnih raketnih pukova preopremljeno modernim sisremima S-400, sledeći korak je snabdevanje trupa kompleksima S-500, čija se ispitivanja već uspešno sprovode završen“, rekao je Putin.

Kao što je ranije rekao zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko, ruske oružane snage planiraju da dobiju prve komplekse protivavionskog raketnog sistema velikog dometa S-500 2021. godine, a serijska isporuka započinje 2025. godine.

Prvi kompleksi protivavionskih raketnih sistema S-500 mogu stupiti u službu u Južnom vojnom okrugu, rekao je ranije general armije Aleksandar Dvornikov, komandant te vojne oblasti.

Protivavionski raketni sistem S-500 „Prometej“ (OKR „Trijumfator-M“) pripada novoj generaciji sistema zemlja-vazduh. To je svestrani presretački kompleks velikog dometa za velike nadmorske visine sa povećanim potencijalom protivraketne odbrane i sposoban je da presretne balističke rakete. Obećavajući sistem sposoban je da pogodi ne samo balističke, već i aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere, druge vazdušne ciljeve), kao i krstareće rakete.

Prema otvorenim izvorima, radijus uništenja S-500 je oko 600 kilometara. Pored toga, sistem će moći da otkrije i istovremeno pogodi do deset balističkih hipersoničnih ciljeva koji lete brzinom do 7 kilometara u sekundi, kao i da bude u stanju da uništi bojeve glave hipersoničnih projektila. U pogledu svojih karakteristika, S-500 će značajno nadmašiti S-400 i njegovog američkog konkurenta Patriot Advanced Capability-3.

Da li je Armata preskupa za Rusiju, saznajte OVDE.

izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA