Najnovije

TEROR U METOHIJI: Povratnici su meta (VIDEO)

U Donjoj Šipašnici kod Kosovske Kamenice obijena je crkva Svete Petke. Oboren je i oštećen inventar. To je dvanaesta pravoslavna crkva oskrnavljena na Kosovu i Metohiji od početka godine. Život Srba povratnika na Kosovu i Metohiji nije bolji. Prate ih egzistencijalni, a često i bezbednosni, problemi.

Pećka patrijaršija (Foto: Jutjub)

U Istoku, Klini, najviše je srpskih povratnika, ali i najviše izazova sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju.

"Problemi, napadaju me, napadaju me, jedno večeri su bili pa su me uhvatili za grlo i davili me. I nož u stomak, i samo kažu – pare, pare", navodi Radoje Pumpalović iz Dubrava kod Istoka.

Nepoznati napadači sa kapuljačama pobegli su kada je Pumpalovićima ubrzo došla struja. Ali pre 12 dana imali su novi napad. Obili su im ulazna vrata.

"Ja sam ustao, držim jednu sekiru kraj vrata i rekoh ako uđe ili ću ja njega ili će on mene. Nemam drugo, nemam kud od svoje kuće da idem. I ono samo izlomiše vrata, puče. Ja nisam smeo ni da izlazim ni da otvaram vrata", opisuje Radoje.

Pumpalovići su poslednje napade prijavili policiji. A od njenih pripadnika, kako kažu, redovno dobijaju pitanje da li znaju ko su napadači. A oni ne udaraju samo na kuću ovih povratnika već i na njihove zabrane i imanja.

"Ono prvo što ćemo odmah da uradimo to je da postavimo video nadzor, alarm, sve što je potrebno da se te strane bar probamo da vas osiguramo, koliko toliko, da se vide ko je, ako nedajbože dođe ponovo do upada, napada, da može da bude uhvaćen i procesuiran", ističe direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Pumpalovići su jedni od šest stotina povratnika u istočkoj opštini, u 18 sela i zaselaka i u samom gradu. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Istoku je centralno mesto okupljanja Srba. U samom gradu, ima šest srpskih porodica. Među njima sveštenik Nebojša sa suprugom i četvoro dece.

"NJima je stvarno uskraćena jedna sloboda. Eto, niko ih ne ugrožava i do sada nisu imali nikakvih problema od  komšija ovde, ali eto drugova im nedostaje, i te neke slobode, sloboda je širi pojam, ali da ima više njihovih vršnjaka sa kojima bi mogli da se druže, i da se posvađaju i da popričaju", ističe paroh u Istoku Nebojša Sekulić.

Najbliža škola za četiri srpska dečaka iz Istoka je na petnaestak kilometara, u Osojanu, najvećem povratničkom selu u Metohiji. Trećina povratnika se nije zadržala a tročlana porodica Sedlarević u Dragoljevcu je poslednja koja se u oktobru prošle godine vratila.

O uvlačenju Vašingtona u dijalog Beograda i Prištine pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA