Najnovije

"TO JE OBIČAN SILEDŽIJA": Risto je imao pravo da ga spuca pesnicom u samoodbrani! Ali...

Risto Jovanović iz Podgorice imao je pravo da se otrgne ili udari čoveka koji ga je grubo s leđa povukao za ruku na Gazimestanu. Taj čovek je bio u civilu, nije se ni predstavio, ni pokazao isprave. Mi ni danas ne znamo ko je on, izjavio je za portal Pravda advokat Svetozar Vujačić.

Nepoznati siledžija napada Rista (foto: Jutjub)

On objašnjava da u situaciji kada vas neko na takav način napadne, a vi nemate pojma ko je on, imate pravo na samoodbranu.

- To se zove samopomoć ili nužna odbrana. Ovaj čovek se nije predstavio, i on ima tretman siledžije. Risto je imao pravo da se brani jer je napadnut od nepoznatog lica u civilu. Međutim, znate i sami kakvo je stanje na Kosovu i Metohiji. Tamo tražiti pravdu, to je Sizifov posao – kazao je Vujačić.

A policijski ekspert i advokat Marko Nicović, takođe potvrđuje da imate pravo na samoodbranu ako vam se lice u civilu ne predstavi.

- On mora da ima ili značku oko vrata, ili da pokaže legitimaciju, pa onda da postupate po njegovim naređenjima. To je neki red stvari kod policijske procedure. Ovako, to može da bude bilo ko, neki civil. I ako ti civil nešto traži, ti imaš pravo da se braniš – istakao je Nicović, u izjavi za Pravdu.

On je dodao da ovim načinom postupanja Albanci žele da pokažu da je to njihovo, i da “mogu da rade bilo šta i bilo s kim”.

 Advokat Toma Fila kaže da je strašno šta se dešava, da je sporan motiv  hapšenja zbog protesta.  

- Ne znam da li se predstavio, verujem da jeste, verujem da je rekao da je policajac. On bi morao da se predstavi, da pokaže iskaznicu. Međutim, ako se nije predstavio, Risto bi imao pravo na otpor. Ali dobro je što je bio pametan da ne pruži otpor jer bi ga onda premlatili. Kad bude pušten, i bude dao izjavu, znaćemo šta je i kako bilo – rekao je Fila za Pravdu.

On kaže da tzv. kosovska policija trenira strogoću, skidajući majice, obeležja, ali i ovakvim privođenjima.

- Političari izjavljuju da se nije srpska vojska borila na Kosovu beć balkanska, a verovatno će uskoro da kažu da je Miloš Obilić albanski heroj – zaključuje Fila.

Inače, na snimku se jasno vidi da Risto Jovanović samo verbalno i na kulturan način protestuje zbog pretresa monahinje. No, čak i ako je postojao razlog za privođenje, vidi se da mu je s leđa prišlo lice u civilu, koje ga bez reči grubo povlači za ruku, i glavom mu pokazuje da pođe na stranu. Onda je počeo da ga gura, i tek tada mu se pridružuju policajci u uniformi.

Pogledajte i sami.

Albanci su zapretili Grenelu da će mu odseći glavu, o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA