Najnovije

ZRELO JE: Kraljevina je srušena nasilno, naredne četiri godine rasprava o njenoj obnovi, pa - referendum!

Delegacija koalicije NADA koju čine POKS, DSS i 19 udruženja građana, odala je poštu i položila venac na grob Kralja Petra I Karađorđevića u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu, a povodom sto godina od upokojenja najvoljenijeg srpskog kralja, a tom prilikom je otvorila i pitanje obnove Kraljevine Srbije.

Članovi koalicije NADA polažu venac na Oplencu (foto: NADA)

“Niko ne može da ospori činjenicu da je Kraljevina srušena pre 76 godina nasilno, na nedemokratski, protivpravni i neustavan način i da je sazrelo vreme da se otvori pitanje državnog uređenja i oblika vladavine u Srbiji, monarhije ili republike”, navodi se u saopštenju koalicije NADA.

Kako se ističe, mora se pružiti šansa građanima da se izjasne putem referenduma ili ustavotvorne skupštine u kakvoj državi žele da žive, ali tek “nakon široke četvorogodišnje javne rasprave u kojoj bi se čuli argumenti i za i protiv”.

“Činjenica je da je u vreme vladavine NJKV Kralja Petra I Karađorđevića Srbija bila poštovana, ekonomski jaka i država koja je bila primer demokratije u tadašnjoj Evropi i svetu, sa najvećim stepenom poštovanja ljudskih prava i slobode medija”, navodi se u dopisu.

Dalje se napominje da su u vreme Kralja Petra izvojevane velike vojničke pobede i uspesi, a “od Turaka oslobođene naše vekovne teritorije, Kosovo i Metohija, Raška i Stara Srbija, odnosno sadašnja Severna Makedonija”, te da se “Kraljevina Srbija upisala među pobednice i u Prvom svetskom ratu”.

Na kraju se ističe da ove činjenice “ne spore ni najtvrđi zastupnici republikanske ideje”.

Ponavlja se slučaj “Geoks”, radnici nemačke firme u Aleksincu dobili otkaze porukom na telefon, opširnije OVDE.

Izvor: Pravda, N.B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA