Најновије

ЗРЕЛО ЈЕ: Краљевина је срушена насилно, наредне четири године расправа о њеној обнови, па - референдум!

Делегација коалиције НАДА коју чине ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана, одала је пошту и положила венац на гроб Краља Петра I Kарађорђевића у цркви Св. Ђорђа на Опленцу, а поводом сто година од упокојења највољенијег српског краља, а том приликом је отворила и питање обнове Краљевине Србије.

Чланови коалиције НАДА полажу венац на Опленцу (фото: НАДА)

“Нико не може да оспори чињеницу да је Краљевина срушена пре 76 година насилно, на недемократски, противправни и неуставан начин и да је сазрело време да се отвори питање државног уређења и облика владавине у Србији, монархије или републике”, наводи се у саопштењу коалиције НАДА.

Како се истиче, мора се пружити шанса грађанима да се изјасне путем референдума или уставотворне скупштине у каквој држави желе да живе, али тек “након широке четворогодишње јавне расправе у којој би се чули аргументи и за и против”.

“Чињеница је да је у време владавине ЊКВ Краља Петра I Карађорђевића Србија била поштована, економски јака и држава која је била пример демократије у тадашњој Европи и свету, са највећим степеном поштовања људских права и слободе медија”, наводи се у допису.

Даље се напомиње да су у време Краља Петра извојеване велике војничке победе и успеси, а “од Турака ослобођене наше вековне територије, Косово и Метохија, Рашка и Стара Србија, односно садашња Северна Македонија”, те да се “Краљевина Србија уписала међу победнице и у Првом светском рату”.

На крају се истиче да ове чињенице “не споре ни најтврђи заступници републиканске идеје”.

Понавља се случај “Геокс”, радници немачке фирме у Алексинцу добили отказе поруком на телефон, опширније ОВДЕ.

Извор: Правда, Н.Б.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА