Najnovije

BIĆE STRAŠNO: „Talas iz Avganistana biće biblijskih proporcija!“ (VIDEO)

Možda ima osnova da se govori da će ovo biti jedna mekša, „soft“ varijanta talibanskog režima, u odnosu na onaj od pre 20 godina, kada su i svojim ponašanjem stvorili širok front protiv sebe u svetu i delom u Avganistanu. Ali ono što je sasvim sigurno sa druge strane, da će talibani nastojati da pronađu saradnike okupatora, da će u tome ići od kuće do kuće, da hvataju te ljude i ne verujem da njihova sudbina može ličiti na zabavni park, rekao je profesor dr Darko Tanasković, diplomata i orijentalista, gostujući u emisiji reč produkcije Helmkast.

Prof. dr Darko Tanasković, diplomata i orijentalista (foto: Jutjub)

- Setite se samo rušenja skulptura Bude u Bamijanu što je izazvalo zgražavanje u celom svetu. Shvataju oni vrlo dobro, jer su se u međuvremenu izgradili, da ne treba takvu sliku slati u svet, pa daju garancije svima da će svi biti amnestirani, ušli su u palatu, slikali se civilizovano, ništa nije spaljivano, rušeno kako je radila Islamska država. Vidi se da teče život, i to će biti prikazano i verujem da je to jednim delom tako – primećuje Tanasković.

Međutim, on ne veruje da će to biti slika unutar samog Avganistana.

- Oni će doći u situaciju da moraju da budu veoma obazrivi, sada će jedan sused prokazivati drugoga, da bi se dodvorio novim vlastima, cela ženska polulacija može biti podvrgnuta režimu i moguće su retorzije prema ženama za koje se smatra da se nisu ponašale kako treba. Ali to što se neće videti okom kamere, ili što će neki snimatelj možda uspeti da uhvati, biće sigurno ta ružna i strašna strana ove rekonkviste koju su talibani sproveli – uveren je Tanasković.

I žene će biti na udaru (foto: Jutjub)

On je kazao da će se talas izbeglica nastaviti, bez obzira kako će biti privremeno zaustavljan, na neke veštačke načine, kako je rekao.

- Pogotovo ako bude nastavljena kriza sa snabdevanjem vodom, koja je već postala dramatična i mislim da će taj talas imati biblijske dimenzije. I zid koji pominje Turska govori da je stvar krajnje ozbiljna – navodi on.

Tanasković podseća da su u Srbiju i do sada dolazile izbeglice iz Avganistana.

- Čak ih je u nekom trenutku bilo najviše. Morali bismo upotrebiti sve mehanizme da se taj talas ne prelije na nas – upozorio je dugogodišnji diplomata.

On je govorio i o tome da li će se talibani zaista odreći proizvodnje droge i uništiti njenu proizvodnju, što možete pogledati u emisiji, a na samom početku Tanasković je odgovorio i na pitanje da li će Avganistan povući priznanje Kosova, budući da se Priština obavezala Americi da čuva neprijatelje talibana.

Na pitanje šta je Izrael dobio od priznanja Kosova, on odgovara da je to vrlo malo, ili ništa.

- Od izraelskih diplomata sam čuo da Izrael ne dobija gotovo ništa od toga, bez obzira kakve su spekulacije pravljene i objašnjenja data o značaju da jedna muslimanska država osnuje ambasadu u Jerusalimu. Jer kakva je uopšte Kosovo muslimanska država, ono je beznačajno. Govorili su da ne smatraju da tu ima bilo kakve velike koristi za Izrael, i da je reč isključivo o tome da se pomogne Donaldu Trampu u finišu njegove predsedničke kampanje. I da je to pod pritiskom Amerikanaca urađeno, te da to nema za Izrael veći značaj – otkrio je sagovornik Helmkasta.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, kazao je da je to jedan „asimetrični sporazum“.

- To su dva sporazuma potpisana istog dana, koji se razlikuju po odredbama. Ne znam u diplomatskoj istoriji da li je tako nešto potpisano. Ovo što je Priština otkazala, to je nezamislivo da Priština može otkazati sporazum SAD-u. Bez obzira ko je predsednik, one treba da stoje iza tog sporazuma. Ali to je nešto što ne treba da iznenadi, to je sporazum “ad hok”, za određeni politički trenutak. Ali verujem da, niti ćemo ga mi do kraja sprovoditi, niti će ga sprovoditi SAD, sem u nečemu što njima jako odgovara – ocenio je Tanasković.

On podseća da je već govorio da neće nastupiti „taj veliki revolt u islamskom svetu“ zbog sklapanja odnosa Kosova sa Izraelom i ustanovljenja ambasade u Jerusalimu.

- Jer arapske države uspostavljaju javne i tajne odnose sa Izraelom već jako dugo i gotovo da im nekako smeta taj problem Palestine jer ne mogu na tom planu da idu otvoreno. Zato nisam očekivao neke velike reakcije. Eto na primer, Erdogan se strašno naljutio kada je Kosovo  odlučilo da to uradi, a evo sada se zalaže za nova priznanja. To je taj dvostruki standard i licemerje – ukazao je Tanasković.

 On je govorio i da je neposredno pred NATO intervenciju 1999. godine jedna delegacija etničkih Turaka sa Kosova i Metohije posetila Tursku kako bi se u turskom parlamentu usprotivila nezavisnom Kosovu. Šta su oni rekli, i šta im je odgovoreno  u Ankari, pogledajte u emisiji.

Amerikanci se oglasili o povlačenju sa Kosova i Metohije, o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pravda, N. B.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA