Najnovije

ENGLEZI POBESNELI, VAGNER IH NAMAGARČIO I TO NA NJIHOVOM TERENU! Osvanuo izveštaj na 82 strane

Parlamentarni odbor za spoljne poslove (FAC) oštro je kritikovao vladu Velike Britanije zbog potcenjivanja opasnog rasta ruske privatne vojne grupe "Vagner".

U strogom izveštaju, međustranački odbor poslanika optužio je vladu za, kako je istakao, turobno nerazumevanje "Vagnerovih" aktivnosti u Africi, preneo je BBC.

"Veoma smo zabrinuti zbog sumornog nerazumevanja koje pokazuju vlasti u odnosu na 'Vagner' van Evrope, posebno kada je reč o njihovim uticaju na afričke države", izjavila je predsednica Komiteta, poslanica Ališa Kerns.

U izveštaju se navodi sedam država u kojima je otkrivena "Vagnerova" vojna aktivnost: Ukrajina, Sirija, Centralnoafrička Republika (CAR), Sudan, Libija, Mozambik i Mali.

"Vagner" je razvio veoma uspešan i profitabilan poslovni model u ovim zemljama, donoseći bogatstvo sebi i svojim klijentima vladarima, uglavnom na račun lokalnog stanovništva, naveo je BBC.

Komitet, koji je po prvi put naručio istraživanje o ovoj temi, u izveštaju na 82 stranice, tvrdi da je britanska vlada tokom 10 godina "potcenjivala aktivnosti 'Vagnerove' mreže, kao i bezbednosne implikacije za Evropu".

Ova tema je ove sedmice postala još aktuelnija jer je negde između 3.000-10.000 pripadnika "Vagnera" uspostavilo bazu u Belorusiji, retorički najavljujući želju da izvrše prekogranični napad na Poljsku, državu članicu NATO, naglasio je BBC.

Od Putinovog plana za „Vagnerovce“ drhtaće Zapad – Ahilova peta NATO

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA