Најновије

Од Путиновог плана за „Вагнеровце“ дрхтаће Запад – Ахилова пета НАТО

Русија прети да ће употребити своју плаћеничку војску „Вагнер“ за инвазију на „најслабију карику“ НАТО-а, кључни стратешки појас земље који се простире на граници између Пољске и Литваније, открио је руски парламентарац, Андреј Картаполов.

Високи Путинов парламентарац, открио је на руској државној телевизији, да су плаћеничке снаге спремне да оду на тражену територију „за неколико сати“, у потезу који би могао да изазове Трећи светски рат.

Сувалки коридор од 60 миља – или јаз – који се протеже од северозападне Белорусије до југоисточне границе руске балтичке ексклаве Калињинград има огроман стратешки значај за НАТО и ЕУ – као и за Москву.

За Запад, то је једина копнена веза са три бивше совјетске балтичке републике – Литванијом, Летонијом и Естонијом – које се сматрају рањивим за Путина ако се тренутна напетост између истока и запада погорша.

За Русију би контрола коридора дала копнену везу Калињинграду, главној бази Путинове Балтичке флоте, и чврстим савезником Кремља Белорусијом.

Генерал-пуковник резервиста, Андреј Картаполов, сада посланик који је лојалиста, председник одбора за одбрану руског парламента, рекао је државној телевизији: „Јасно је да је Вагнер [плаћеничка војска] отишао у Белорусију да обучава белоруске оружане снаге…

„Али не само, и не толико. Постоји такво место као што је коридор Сувалки. Ако се нешто деси, овај коридор Сувалки нам је веома потребан…“

„Ударне снаге „Вагнера“ спремне су да заузму овај коридор за неколико сати.“

Његов план заузимања земље „ударном песницом“ погодио би ретко насељену територију која је означена као НАТО-ова „Ахилова пета“ или „меки стомак“.

Пошто би то могла бити прва додирна тачка у Трећем светском рату, коридор је означен као „најопасније место на земљи“.

Руски потез овде са Вагнером који подржава држава, вероватно би покренуо клаузулу 5 НАТО-а, која би Алијансу поставила против Русије.

Ипак, Пољска се убрзано наоружава због претње из Москве, а Немачка ће трајно распоредити 4.000 војника у Литванији, док НАТО јача своје присуство у балтичким државама.

РУСИ ПОГОДИЛИ АМЕРИЧКОГ МАРИНЦА: Размењени заробљеник добио Руски метак

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА