Najnovije

KO JE SRBIN I SRPSKOGA RODA: Sahrana posmrtnih ostataka srpskog vožda Đorđa Stratimirovića (VIDEO)

U Sabornom hramu u Sremskim Karlovcima jutros je izložen kovčeg sa posmrtnim ostacima generala Srpske Vojvodovine Đorđa Stratimirovića (1822- 1908) koji su ekshumirani u Beču krajem prošlog meseca, a sutra će po ukazu predsednika Aleksandra Vučića, uz najviše vojne počasti i u prusustvu velikodostojnika naše države i Srpske pravoslavne crkve biti pohranjeni u porti obližnjeg sremskokarlovačkog Manastira Vavedenje presvete Bogorodice iz 16. veka.

Sremski Karlovci (Foto: Jutjub)

Time će, posle 113 godina, biti ispunjena poslednja želja generala Stratimirovića jednog od najistaknutijih prvaka Srpske Vojvodovine (koju su Srbi 1848.proglasili u Austrougarskoj) da počiva među svojim narodom.Ovu želju izrazio je u svojim memoarima „Uspomene“ „,neposredno pred svoje upokojenje u Beču.

Do jutros, ekshumirane Stratimirovićeve kosti koga je narod severno od Save i Dunava zbog briljantnih vojnih pobeda u revolucionarnoj 1848/9. oslovaljavao „narodnim voždom“,bili su u kapeli Gradskog groblja u Novom Sadu, generalovom rodnom gradu. Jutros su prenete u Sremske Karlovce,varoš koju je u strahovitoj bici 12. juna 1848. svojom genijalnom strategijom i hrabrošću zajedno sa sunarodnicima iz Šajkaša i dobrovoljcima iz Srbije, odbranio od višestruko opremljenije i brojčano nadmoćnije mađarske vojske.

Program sutrašnje svečanosti

09.30 – Liturgija i opelo (Saborna crkva Svetog Nikole)

11.00 – Iznošenje posmrtnih ostataka (iz Saborne crkve do česme „Četiri lava“)

11.15 – Umetnički program i obraćanje visokih ličnosti

11.45 – Litija i prenos posmrtnih ostataka (Ulicom patrijarha Rajačića do manastira Vavedenja Presvete Bogorodic)

12.00 – Pomen i pohranjivanje posmrtnih ostataka (porta manastira Vavedenja Presvete Bogorodice)

Ispred kovčega,vidno ophrvan emocijama, krst sa imenom svog slavnog pradede nosio je generalov praunuk Ivan Stratimirović, profesor iz Beograda. Kovčeg su u Saborni hram uneli članovi Odbora za ekshumaciju iz Udruženja za razvoj Šajkaške.

Predsednik Odbora za prenos posmrtnih ostataka Aleksandar Đurđev ,koji je na molbu porodice Stratimirović organizovao ekshumaciju,u izjavi „Novostima“ pozvao je narod da dođe danas u Saborni hram i oda počast jednom od najdičnijih predaka čija vekovna borba za očuvanje srpskog naroda i njegovog identiteta u moćnoj carevini.Kruna te vekovne borbe bila je prisajedinjenje Srema,Bačke,Baranje i Banata 1918.godine prisajedini Matici Srbiji.

Posthumno priznanje

Organizacioni odbor za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića iz Beča u Srbiju, uputio je molbu predsedniku Vučiću da odlikuje Vožda Stratimirovića posthumno i taj predlog će biti u proceduri za komisiju za odlikovanja koja uskoro odlučuje o tom pitanju. Očekuje se da će odlikovanje biti dodeljeno na Sretenje kada se i ostalim zaslužnim ljudima dodeljuje.

„Stratimirović je bio vojni vođa Srba tokom revolucije 1848. godine gde je u srpsko-mađarskim sukobima odneo nekoliko važnih pobeda sačuvavši tako crkve, manastire i srpski narod od velikih stradanja i totalnog uništenja. Ne samo da je posle sticanja samostalnosti za Srbe u Vojvodstvu radio kao njihov politički predstavnik, već je bio i diplomatski i vojno aktivan u Crnoj Gori, ali i neko ko se stavio na raspolaganje Srbiji tokom Srpsko-turskog rata 1876. godine„, naglašava Đurđev.

On ističe i činjenicu da je reč o čoveku iz porodice koja je jedna od retkih srednjovekovnih srpskih plemićkih porodica još iz nemanjićkog perioda, dobijamo ličnost koja je bila i ostaje moćan simbol jedinstva srpskog naroda.

Potomak slavnog generala, Ivan Stratimirović, ističe zahvalnost Đurđevu i Centru za razvoj Šajkaške jer su realizovali želju porodice, ali i njihovog slavnog pretka da se vrati kući.

„Hvala državi Srbiji, veliko hvala i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je potpisao ukaz da se naš predak sahrani sutra uz najviše vojne počasti„, kazao je danas Ivan Stratimirović za „Novosti“.

Šta je patrijarh Porfirije poručio u Crnoj Gori, pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA