Najnovije

Emil Vlajki: Kapitulacija 2

Piše: Emil Vlajki

Petak, 21. siječnja 2022.

Prije par dana, u objavljenom tekstu „Kapitulacija“, povodom snažno izražene želje vlasti Republike Srpske za povrat nadležnosti, a sa čim nije suglasna opozicija nazivajući to avanturizmom, napisao sam slijedeće:

-Tome se suprotstavlja muslimanski/bošnjački establišment koji je spreman da ratuje kako bi tako nešto zaustavio pošto želi da kontrolira čitavu BiH.

-U tome, muslimani/Bošnjaci imaju aktivnu podršku SAD, Engleske i NJemačke.

-Postoje snažne indikacije o tome da su te strane sile, kroz NATO akciju, spremne da okupiraju Srpsku, te politički/fizički eliminiraju Milorada Dodika i ekonomski i politički razvlaste njegovu porodicu i istomišljenike.

-Sam Dodik je, na konferenciji za štampu, iznio podatak da Eskobar, američki izaslanik, ima moć da naredi njegovo ubojstvo.

-U prilog takvom scenariju ide i naknadno objavljena informacija:

Američki nosač aviona u blizini Dubrovnika i BiH: Snažna poruka Dodiku i Rusima
18. 01. 2022. u 12:21:00 Faruk Vele 
Hrvatski mediji prenose da se američki nosač aviona ovih dana vratio u Jadran zbog politike člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegovih zaštitnika, Rusa.
Riječ je o čuvenom nuklearnom nosaču aviona "CVN-75 Hari S. Truman" sa 90 aviona, 20 helikoptera i 5.000 marinaca...
Upravo zbog "diplomatske poruke"  - njegovo kretanje se pomno prati.

Poruka i Zagrebu

Vedran Sršen u tekstu na portalu Tacno.net navodi, također, da je američki nosač primijetio i zvanični Zagreb, koji ovih dana očijuka sa Moskvom.
"Sada nakon Banja Luke probudila se i hrvatska politika shvativši da je opčinjenost Miloradom Dodikom kao branikom hrvatskih nacionalnih interesa u BIH vodi u potencijalne nesuglasice sa SAD-om, a buđenje je nastupilo uplovljavanjem američkog nosača aviona "Harry S. Truman".

-Izvjesno je, da je predsjednik Srbije, Vučić, upozorio Dodika na moguće opasnosti.

-Nakon toga je Dodik odustao od prijašnje retorike o povratku nadležnosti i dopustio mogućnost vraćanje parlamentaraca Srpske u zajedničke institucije.

Nakon mog, ukratko prepričanog, teksta, javili su mi se brojni čitatelji koji su izrazili začuđenost ovakvim obratom stvari. Pitali su me, kako je moguće da se Dodikova čvrsta retorika o vraćanju nadležnosti koja je trajala mjesecima, tako naglo sunovrati.

Ugledan profesor ustavnog prava jednog od banjalučkih fakulteta smatra da je Vučićev prijedlog Dodiku da se Srbi vrate u zajedničke institucije, ustvari njegova želja da Dodika „pusti niz vodu“, a na htijenje Zapada.

„I zato je po nas pogubna najnovija, prozapadno servilna navodna molba Vučića svim političkim snagama u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH. Ta "molba" će nas, sasvim izvjesno, još dublje ukopati i biće od pomoći samo onim snagama koje su, odmah po završetku rata u BiH, šinjele, puške i topove zamijenile papirom, olovkama, visokim predstavnikom i ustavnosudijskim togama, radeći uporno, sistematično i protivpravno sve na mentalnoj i materijalnoj desupstancijalizaciji Srba i Republike Srpske. U tome im, nažalost, svesrdnu pomoć kontinuirano pruža i Aleksandar Vučić, ovaj put svojom najnovijom "molbom" od 14. januara 2022. godine.“

I ja sam u prvi mah pomislio nešto slično, ali, naknadno razmišljajući, vidio sam da se tu nešto ne slaže. Vučić nužno mora balansirati između Istoka i Zapada. Drugim riječima, kakve god njegove osobne želje bile, on je za svoju „molbu“ Dodiku o ublažavanju retorike MORAO konzultirati Ruse koji su mu takvo odobrenje dali.

Tu su sada moguće dvije teorije koje ću znatno pojednostaviti.

-Rusi su, povodom toga, napravili nekakav dil sa Amerikom.

-Rusi očekuju rat sa Ukrajinom i ne žele otvaranje drugog fronta na Balkanu.

NAPOMENA. Radi intelektualnog poštenja, moram reći da postoji, teorijski, i treća varijanta u koju ne vjerujem:

Vučić je potpuno stao na stranu Zapada, hoće da se, usprkos Rusima, riješi Dodika kojeg Rusi i dalje podržavaju. 

Iskreno, ne mogu dati definitivan sud o ovome što sam izložio, jer je u igri ogroman broj mogućnosti. Ne zna se koja je varijanta lošija. Rat sa Ukrajinom može prerasti u nuklearni sukob planetarnih razmjera, i u tom slučaju, odosmo svi dođavola.

Ali nešto sigurno znam. Dodik se, u slučaju da se ovo najstrašnije ne desi, može samo privremeno primiriti, a njegove su težnje za višim stupnjem slobode Republike Srpske unutar BiH apsolutno legitimne.

Isto tako znam da će, ukoliko ne dođe do nuklearne katastrofe, a ni rata sa Ukrajinom i NATO-om, sankcije Dodiku i njegovom okruženju biti proširene i da će to znatno pokolebati Dodikovu koaliciju.

Uzgred rečeno, najnovija inicijativa da se konflikti u BiH riješe preko sastanka Srbije, Hrvatske i Turske uz učešće muslimana/Bošnjaka, te BiH Srba i Hrvata, a bez Zapada, Rusije i Kine, teško može uspjeti.

Nastavak slijedi.

SAMO DA RATA NE BUDE!

Predhodne tekstove Emila Vlajkija čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA