Najnovije

Dr Ivan Pajović: Kijev prebrojava štetu od ruskih raketnih napada

Iako raketni udari ruske armije po mnoštvu ciljeva širom ukrajinske teritorije, a prevashodno po energetskoj infrastrukturi, ne prestaju, u Kijevu su već počeli da prebrojavaju šta je sve porušeno i procenjuju koliko bi jednog dana mogli da naplate ratnu odštetu. Kao da nisu svesni da su ruski udari zapravo odmazda za štetu nanetu Krimskom mostu terorističkim napadom. I da će teško svanuti dan kada bi mogli naplatiti ma kakvu ratnu odštetu. Ono što je sigurno, materijalni gubici od ratnih dejstava i po Ukrajinu, i po Rusiju nisu male, a njihovo sabiranje tek predstoji u budućnosti. 

Piše: Dr Ivan Pajović

Prema procenama koje daje Sveruski savez osiguravača, direktna šteta od eksplozije na Krimskom mostu iznosi između 200 i 500 miliona rubalja. Posredno učinjenu štetu gotovo je nemoguće proceniti. Ona se sastoji od prekida tokova transporta, narušavanja sistema snabdevanja, dodatnih budžetskih rashoda… Most je već delimično vraćen u funkciju, po njemu se odvija železnički saobraćaj u punom obimu i delimični auto-saobraćaj, koji će biti uspostavljen u punom obimu do kraja novembra ove godine. 

Šteta koju je Kijev pretrpeo od ruske odmazde nesrazmerno je veća. Prvu procenu dao je ukrajinski ministar energetike German Galušenko, koji je izjavio: „Za dva dana porušeno je ili oštećeno 30% energetske infrastrukture zemlje”. Premijer ukrajinske vlade Denis Šmigalj bio je konkretniji: „Iz funkcije je izbačeno 11 energetskih objekata u devet rejona zemlje”. Ukupna šteta se procenjuje na oko 2 milijarde grivni (oko 3,5 milijardi rubalja). 

Ali i ukrajinska strana ima mnoštvo posrednih gubitaka. Jedan od najbitnijih je prekid ukrajinskog izvoza električne energije u Evropu. Ukrajinu sa Evropom povezuje 4 linije električnih dalekovoda: Dobrotvorskaja—Zamost (sa kapacitetom od 220 kW), Hmeljnickaja—Žešuv (750 kW), Zapadnoukrajinskaja—Albertirša (750 kW) i takozvano Burštinsko elektroostrvo, koji objedinjuje ukrajinsko Zakarpatje sa Mađarskom, Slovačkom i Rumunijom. 

Prema podacima koje daje ukrajinska carina, od januara do jula tekuće godine ovim dalekovodima Ukrajina je izvezla električne energije u vrednostio od 279 miliona dolara. U godišnjem periodu ta svota prosečno iznosi oko pola milijarde dolara. 

Posle ruskih udara, linije Hmeljnickaja—Žešuv i Zapadnoukrajinska—Albertirša ostale su neoštećene, ali su vlasti prinuđene da obustave isporuke električne energije na inostrano tržište i preusmere je na unutrašnje, koje se nalazi u velikom deficitu. Drugim rečima, veliki deo Ukrajine trenutno je u mraku. Može se smatrati da pola milijarde dolara koje su se očekivale od izvoza električne energije, a koje se u kasu neće sliti, predstavljaju jedan od velikih posrednih gubitaka ukrajinske privrede. 

Štete koje su nastale zbog isključenja električne energije u mnogim ukrajinskim gradovima i naseljenim mestima, kao i na železničkim prugama, privrednim objektima… u ovom momentu je nemoguće odrediti čak ni približno. 

U ruskim dejstvima je uništena i najveća termoelektrana u Krivom Rogu, od koje je zavisila obimna proizvodnja specijalnih čelika koji se izvoze u zemlje Evropske unije. Očigledno je da i sama Evropa trpi višestruke štete, ne samo u sferi energetike, tj. isporuke gasa, što je najkritičnije, već se u pitanje dovodi izvoz najrazličitije robe iz Ukrajine koju Evropa kupuje u ne malim količinama: hrane, veštačkih đubriva, električne energije, specijalnih čelika… 

Međutim, čini se da su dejstva koja je Ruska strana sprovela u poslednjih par dana tek početak. Nastave li se napadi dosadašnjim tempom, preti opasnost da cela Ukrajina ostane u mraku, privreda doživi potpunu propast, a stanovništvo dočeka hladnu i potpuno neizvesnu zimu koja dolazi. Ukrajina je trenutno zemlja u velikom, gotovo nerešivom problemu.

Potrebna pomoć za porodice na Kosovu i Metohiji! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA