Najnovije

ORBAN ĆE UZDRMATI EU: Osniva novu organizaciju

Tinktenk organizacija koju osniva mađarski premijer Viktor Orban mogla bi da uzdrma Brisel kada počne da radi ovog meseca. MCC Brisel, ogranak budimpeštanskog koledža „Matija Korvin“, počinje da radi u samom srcu EU, u Briselu, 15. novembra. „Matija Korvin“ je privatni univerzitet koji Orban obilato novčano podržava sa planom da obezbedi alternativu za „evropski polarizovani kulturni pejzaž“, kako kaže jedan od njegovih osnivača, piše „Politiko“.

Viktor Orban (Foto: RIA Novosti)

Tinktenk, koje podržava mađarska vlada, sukobljena sa EU, uzdrmaće ekosistem sličnih organizacija u Briselu, kojim trenutno dominiraju homogene proevropske misli, navodi američki medij.

U autorskom tekstu za „Politiko“, Frank Furedi, mađarsko-kanadski akademik, direktor nove organizacije u Briselu, rekao je da želi da promoviše „zrelu, promišljenu raspravu o kulturnim tenzijama koje prevladavaju na kontinentu“, tvrdeći da su u Uniji, od Orbanovog reizbora u aprilu, „protivmađarski osećaji u porastu“.

Furedi, koji će voditi MCC Brisel zajedno sa Vernerom Patceltom sa Univerziteta Drezden, tvrdi da „zapadni kulturni ratnici Mađarsku mrze samo zato što se Budimpešta usuđuje da dovodi u pitanje njihove post-tradicionalističke poglede na svet pokretane identitetskim politikama“.

Odmah su se javili kritičari Orbanove vlade naglašavajući kako „Mađarska već dugo nazaduje kada je reč o vladavini prava i prava LGBT osoba“.
Tako je Ištvan Ujhelji, mađarski opozicioni poslanik u Evropskom parlamentu, rekao je kako je „otvaranje MCC Brisel samo nastavak strateške pozicije koju Orbanova stranka Fides gradi već veoma dugo, s konačnim ciljem stvaranja krajnje desne i antievropske političke sile u Briselu“.

Čelnici Orbanovog tinktenka ne obaziru se na te kritike, a Furedi kaže da već radi na projektu „Čega se Evropljani boje“ i da planira da svake godine objavljuje „Barometar straha“ koji će prikazati koja pitanja stvarno brinu i zaokupljaju misli građana u različitim evropskim državama. Furedi objašnjava da će fokus organizacije biti na edukaciji i dovođenju mađarskih studenata u Birsel, a prva grupa ih je već posetila i prisustvovala predavanju o istoriji EU koje su držali Fidesovi evroparlamentarci.

Balaž Orban, politički direktor Fidesa, koji je i predsednik Upravnog odbora MCC Brisel, rekao je da će ta organizacija pomoći da Mađarska postane „intelektualna sila, u kojoj MCC igra ključnu ulogu“. Centar MCC Brisel službeno će početi da radi 15. novembra, kada će organizovati konferenciju na kojoj će se raspravljati o budućnosti Evrope, a učestvovaće govornici iz Italije, Poljske, Mađarske i Velike Britanije.

Kako Putin menja viznu politiku Rusije, pročitajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA