Najnovije

PREBIRAČEVIĆ: Dronovi su oružje budućnosti ali i sadašnjosti

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra '’Majak'’

Moderno ratovanje podrazumeva veliku upotrebu bespilotnih letelica što izviđačkih što udarnih ili kamikaza-dronova. Rat u Nagorno Karabahu je bio pravi poligon kada su maksimalno došle do izražaja turske bespilotne letelice Barjaktar koje su uz maksimalnu eksploataciju snimaka sa rezultatim njihovih akcija nanele još veću štetu protivničkim formacijama na psihološkom planu. Isti ti snimci doneli su slavu turskoj kompaniji a samim tim i ogroman broj porudžbina ovih ne tako jeftinih sistema.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini je takođe poligon na kome su iste ove letelice trebale da još jednom dokažu svoju fantastičnu primenu ali su zakazale upravo zbog kvaliteta, brojnosti ali i obučenosti protiv vazdušnih jedinica ruske vojske koje su lako obarale Barjaktare. Tako da je široj publici postalo jasno da te letelice ipak nisu baš najbolje rešenje kada protiv sebe imate visiko tehnološki opremnjenu vojsku za sve vrste borbi protiv bespilotnih letelica a pogotovo za Barjaktare koji će izgleda posle ovog ukrajinskog debakla morati ili u penziju ili u ozbiljnu modernizaciju.

Ono što se odlično pokazalo u poslednjem sukobu a to su kamikaza dronovi koji su apsolutan hit ovih zadnjih dva meseca kada je i ruska vojska svoje jedinice opremila velikim brojem kamikaza dronova. Geran 2 su dronovi koji su naneli ogromnu štetu ukrajinskoj infrastrukturi kako energetskoj tako i vojnoj i putnoj koje su bile poplavljene ovim sredstvom koje ima izuzetno ozbiljan učinak kako na samim uništenim ciljevima tako i na psihološkom planu ali ima i ozbiljnu ekonomsku refereencu jer je relativno jeftino sredstvo a čini višemilionske štete svojom efikasnom upotrebom.

Poslednje nedelje oktobra su prepune snimaka ruskog kamikaza drona kompanije ZALA a to su Lancet1 i Lancet2 i Lancet3 koji se razlikuju po težini bojeve glave koje su izgleda napokon isporučene u ozbiljnoj količini ali za koje je i trebala obuka ljudstva pa se zato ranije samo sporadično koristila (možda više kao test iako je testirana u Siriji) a u zadnje tri nedelje prosto urnišu ukrajinske oklopne i artiljerijske jedinice koje nemaju mira od ovog jeftinog a izuzetno efikasnog sredstva modernog ratovanja. Ukrajinske snage još nisu pronašle metod za odbranu od ovakvog kamikaza drona koji će naći upotrebu u svim vrstama kopnenih ali i pomorskih jedinica ruske vojske. Izuzetno jeftina sredstva u odnosu na pogođeni cilj a pri tom se maksimalno čuvaju životi sopstvenih vojnika tako da ćemo ova sredstva gledati sve više u narednim mesecima. Ono što se može očekivati ukoliko u naredne dve nedelje počne ta dugo najavljivana Hersonska ofanziva ukrajinskih snaga na grad Herson je i da se možda upotrebe rojevi ovakvih kamikaza dronova koji bi nanosili ogromnu trenutnu štetu nad oklopnim bataljonima ukrajinske vojske ali i pravili katastrofalan psihološki pritisak nakon čega bi bili olakšani i kontra napadi ili bi se ruska vojska samo zadovoljina razbijanjem neprijateljskih napadačkih formacija. Ostaje nam da vidimo da li će se to i desiti ( u Siriji je bio test sa rojem kamikaza dronova koje su napale teroristička vozila i jedinice)  ali svakako svaki dan imamo priliku da vidimo učinak ovog novog i efikasnog oružja.

Videli smo takođe i bezbroj snimaka običnih civilnih dronova koji se koriste za izviđanje ili korigovanje artiljerijske vatre ali i sve više kao napadački dronovi protiv pešadije koja je zaklonjena u rovovima a na koje se dejstvuje klasičnim ručnim bombama ili tromblonskim minama koje imaju ozbiljne učinke kada je operator dobro uvežban pa bombe ubacuje kroz kupolu tenka ili Borbenog vozila a posebno kada ista ta sredstva ubacuje u rovove u kojima pravi haos. Kada pogledamo finansijski efekat možemo videti da četiri do šest bombi ili tromblonskih mina koliko nosi takav dron koštaju sa sve dronom par stotina eura možemo videti koliku ustvari vrednost imaju na bojištu. Naravno oni su minimalno otporni na sve vrte meteoroloških promena i imaju sa te strane ograničene mogućnosti dejstva po lepom vremenu ali svakako prave dodatnu tenziju i psihološki pritisak pešadiji koja sad mora da gleda i u nebo iako ne čuje nadolazeću opasnost.

Opremanje ovakvim sredstvima mora da bude prioritet u naoružavanju i srpske vojske ali uz obavezni sopstveni razvoj i proizvodnju jer samo tako može biti nezavisna od stranih faktora u vremenima kriznih situacija i potencijalnih konflikata.

Izvor: Majak

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA