Najnovije

Emil Vlajki: Sic transit gloria mundi (I tako prolazi svjetska slava)

U američkom časopisu 'TAJM' (Time, New York), najprestižnijem časopisu na svijetu koji svake godine bira 'Ličnost godine', bilo je ovog puta burno. Redakcija se podijelila na dva dijela. Jedni su smatrali da je u svijetu kosovski premijer Kurti najviše koristio američkim interesima time što suzbija ruski utjecaj na Balkanu i uništava Srbiju koja je sastavljena od „malih Rusa“. Drugi su bili mišljenja da je to Zelenski, predsjednik Ukrajine, i da on treba da bude ličnost godine jer američka industrija najviše od njega profitira. Bio je pozvan i američki predsjednik Bajden da presudi u tom sporu, ali pošto on nije znao ni gdje se nalazi, ni zašto je uopće tu, vraćen je kao nekoristan u Bijelu kuću. Konačno je ekonomski interes prevagnuo i za ličnost godine je proglašen Zelenski koji se, kao nekad Hitler, pojavio ovih dana na stranicama 'Tajma'. Ali najljepše tek dolazi.

Ustvari, ličnost godine je postao robot zvan Zelenski. Komedijaš Zelenski je snimljen zajedno sa nekoliko svojih karakterističnih pokreta i glasom u MATRIKS tehnici. Drugim riječima, najveći dio njegovih govora koji se preko TV kanala emitiraju zapadnim građanima, iskonstruirani su u laboratorijama NSA (National Security Agency). Zelenski je virtualni robot koji se pojavljuje na ekranima i govori, a tekst se izmišlja po potrebama čelnika duboke države u SAD (autentično). Virtualni roboti su napravljeni za izvjestan broj svjetskih državnika, a u našoj regiji i okruženju, ta „čast“ je pripala Vučiću, Dodiku, Milanoviću i Orbanu.

Piše Emil Vlajki

Teško se mogu zamisliti patnje srpskog naroda na Kosmetu. Proveo sam dva dana na barikadama. Bilo je oblačno i kišoviti, vrlo hladno. Tri sata je ujutro. Kiša. Sklanjamo se u neki kućerak bez namještaja osim desetak stolica oko upaljene vatre. Zemljani pod. Ima i par žena. Izmučeni smo od neprospavanih noći. Dan je, malo se razvedrilo. Penjemo se na traktore i kamione i dovikujemo stranim vojnicima s druge strane barikada da nam se pridruže. Oni se smiju i mašu nam rukama.

Koje li ljudske tragedije. Na sjeveru Kosova do Ibra je oko 50.000 ljudi, okruženo bodljikavom žicom i barikadama. Situacija za plakanje. Oni su sve vrijeme opkoljeni s jedne strane Kforom i Euleksom, a sa druge strane Albancima, a pored toga sami su stavili barikade i žice oko sebe. To je situacija koja podsjeća na ono što su Jevreji doživljavali u Drugom svjetskom ratu. Varšavski geto. Bilo bi mnogo bolje, mislim se, kada bi se srpski narod s druge strane administrativne granice pridružio svojoj braći na Kosmetu. Jer kada bi par desetaka hiljada ljudi došlo na NATO granicu koja dijeli Srbiju na dva dijela, s namjerom da je pređu, tko bi se usudio na njih pucati! Bojim se, nažalost, da je indoktrinacija naroda u Srbiji takva, da mnogi misle da je Kosmet neki balast oko vrata i jedva čekaju da se toga riješe.

Kurti je potrošna roba za američke potrebe. Kada bude bio dovoljno iskorišten, Amerika će ga se riješiti i postaviti na njegovo mjesto Murtija koji će proizvoditi nove incidente. Amerika se tako sveti Srbima. Nećete uvesti sankcije Rusiji. Imamo mi Kurtija i Murtija na pretek. Spremni su da hapse i šikaniraju Srbe, bez ikakvog razloga i krivice, do besvjesti. Mi to možemo izdržati, možete li vi? Usput,“ zabavit“ će Srbiju sa kandidaturom lažne kosovske države u Evropsku Unije.

SAD dobro znaju da srpsko rukovodstvo neće vojskom ući na Kosmet i, što je najvažnije, da neće, ni po koju cijenu tražiti rusku pomoć. Prema tome, može se nad Srbima iživljavati do sudnjeg dana. S takvom, recimo miroljubivom, državnom politikom, Srbija mora kad-tad kapitulirati i uraditi sve ono što Amerika traži. A kada se pokažu Vučićevi limiti u izvršavanju njenih zahtjeva, ona će ga jednostavno smijeniti, izbornim putom, naravno, dakle „demokratski“.
Što se tiče konkretne situacije, bit će po onom, po tko zna koji put, „tresla se gora, rodio se miš“. Nevino optuženog srpskog policajca, Albanci će pustiti na slobodu, izbore za načelnike četiri srpske općine na Kosovu neće održati do daljnjeg, a Srbi, „zadovoljni“, napustit će barikade i vratiti se u prištinske institucije. „Zaboravit“ će da su te institucije napustili zato jer Zajednica srpskih općina nije formirana.
I tako prolazi svjetska slava nekada buntovne i junačke Srbije.

Ostale tekstove Emila Vlajkija možete videti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA