Najnovije

Perišić: Bojim se da je 2022. prekinuto naše oslanjanje „jednim ramenom“ na Rusiju

Rusko-srpsko bratstvo održalo je drugi po redu okrugli sto sa namerom da širokoj javnosti ukaže na značaj bezbednosnog i odbrambenog aspekta nezavisnosti Srbije.

Pored medija iz Srbije, okrugli sto su pratile i vodeće kuće iz Republike Srpske, a organizatori su na početku posebno pozdravili prisustvo političkog savetnik Ambasade Ruske Federacije u Beogradu  g. Mihaila Generalova.

Na skupu "Odbrambeni i bezbednosni aspekti nezavisnosti Srbije" su govorili prof. dr Mitar Kovač, dr Luka Kastratović, dr Dragan Petrović, mr Vladimir Prebiračević i prof. dr Srđan Perišić, zajednički ocenjujući da je bezbednost Srbije neraskidivo vezana za saradnju sa Rusijom, budući da Amerika namerava da Srbiju i BiH uvuče u NATO kako bi osigurala svoje geostrateške interese.

Rešenje je u političkoj hrabrosti da se Srbija iznutra brani vraćanjem vojnog roka i civilne odbrane, a spolja prekidanjem politike prikrivenog ulaska u NATO i uspostavljanjem realne neutralnosti kroz podizanje odnosa sa ODKB na nivo saradnje sa NATO.

U Ministarstvo odbrane Republike Srbije treba da se useli sedište ODKB – sve dok je tamo sedište NATO pakta, a srpsko prisustvo u ODKB treba da se od jednog predstavnika «podigne» na celovitu  delegaciju.

Ove i druge preporuke i ocene,  učesnici su dali odgovarajući na sledeća suštinska pitanja koja je na početku skupa, u ime organizatora, postavio prof. dr Srđan Perišić:

Kako čuvati bezbednost i suverenitet Srbije u uslovima širenja NATO, u uslovima odbrane Kosova i Metohije i u uslovima pritisaka NATO na Srbe u BiH i RS?

Kako dalje izraziti vojnu neutralnost Srbije i da lu je uopšte moguće da Srbija bude vojno neutralna dok je politički opedeljena za EU?

Da li je Srbija od NATO agresije do danas imala adekvatnu odbrambenu politiku?

I, kako očuvati nezavisnost Srbije dok traje globalni sukob na relaciji Zapad-Rusija koji je počeo od 2014?

Perišić je ocenio da budućnost Srbije i Balkana zavisi od ishoda konflikta u Ukrajini i ocenio da je izuzetno štetno što se Srbima propagandom nameće da je Rusija prezauzeta  situacijom u Ukrajini, te je, navodno, predaleko od nas.

Rusija, prema njegovim rečima, ne samo da nije daleko, već je lopta na srpskoj strani i tamo stoji predugo. «Rusija od Prvog svetskog rata čeka poziv Srbije», ukazao je Perišić.  

- Prikriveno smo išli ka NATO od 2000-te, pa je od 2014-te došlo oslanjanje na Rusiju "jednim ramenom", ali se bojim da je to sada stalo, da je ove godine prekinuto oslanjanje na Rusiju. Ne želim da verujem u to, iako imam neke informacije - da se ono završilo, kazao je Perišić, objašnjavajući da odbrana Kosova zavisi od toga koliko nam je strategija ukorenjena u našem identitetu, odnosno «u činjenici da su Rusi i Srbi jedna civilizacija»

Rešenja koja nam dolaze sa Zapada, kako je ocenio, nepovoljna su i za Srbiju i za RS.

- EU je protiv Srba na području KiM! Kako ćete da branite KiM, Srbe na KiM i ostale koji se osećaju kao državljani Srbije ako želite da uđete u EU?! Pa, to je kontradiktorno, poentirao je Perišić.     

Ponovio je da nema suverene politike ako zemlja želi da bude član EU i ocenio da će se kandidatski status BiH pokazati i kao poluga za uništenje nezavisnosti Republike Srpske».

- Tražiće nam usaglašavanje sa spoljnom politikom EU, a to je spoljna politika NATO, a to je – uvođenje sankcija Rusiji! Tražiće ukidanje konstitutivnosti naroda čime se ukida veto u Predsedništvu, tražiće ukidanje veta RS u Parlamentu BiH i da RS pristane na ustavnu konstrukciju po kojoj će ustanove BiH biti nadležne nad institucijama RS. I treće – dobijamo kandidaturu iako imamo OHR, što znači da nam oni ostaju, kao i strane sudije u Ustavnom sudu –istakao je Perišić.

Sa njim se saglasio i general u penziji Mitar Kovač, koji je na čelu Evroazijskog bezbednosnog foruma, ukazujući da je politička zavisnost Srbije od EU dovela do toga da u praksi nismo vojno neutralni.

- Ako istaknete da put u EU nema alternativu, ako ta EU radi na štetu vaših interesa - šta je onda vaša vojna neutralnost? Odnos SAD i NATO je bio ključan. Iz ličnih službenih kontakata znam da 2008-mu, kad je proklamovana neutralnost, NATO nije doživeo kao da Srbija neutralnost shvata zaozbiljno jer je nije unela u Ustav i u strateška dokumenta. Pojam je kasnije unet, ali to nije promenilo činjenicu da Srbija ne gleda na isti način NATO i ODKB. Sedište predstavnika direkcije NATO je u Ministarstvu odbrane Srbije, to je sporno od samog početka. Ako smo zaista vojno neutralni, treba da pozovemo predstavnike ODKB i damo im prostorije u Ministarstvu. Ili obe delegacije - izmestiti. Takođe, treba umesto predstavnika u ODKB da imamo celu delegaciju, kao što imamo u NATO, i da izjednačimo i brojnost i sadržaj zajedničkih vojnih aktivnosti, što je sada u korist NATO, rekao je Kovač.

Međutim, kako je ukazao, NATO Srbiji ne dozvoljava da bude neutralna – čak ni u aspektu vraćanja vojnog roka «kog ima svaka neutralna zemlja sveta».

On je izneo i veoma lošu bezbednosnu procenu povodom Kosova i RS. U Srbiji, rekao je, već dugo vrši medijska priprema da će Kosovo bez prijema u UN biti primljeno u NATO, tako što će NATO pritisnuti svoje članice da ubuduće u pakt primaju i regije, a ne samo suverene priznate zemlje.

- To će se desiti posle potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma. Dakle, tako treba gledati na francusko-nemački predlog, koji nije trebalo ni da se takav primi od strane institucija Srbije, a kamo li da se o njemu razgovara. Taj dokument pruža prostor da lažno Kosovo postane članica NATO. NATO je ušao na Kosovo, kao što je ušao i u Ukrajinu, samo što to želi da formalizuje – kazao je Kovač i posebno upozorio da će «tako obogaljena Srbije, ako želi da postane član EU, morati da usaglasi bezbednosnu politiku i da sama podnese zahtev za članstvo u NATO»!

Povodom RS, Kovač očekuje mnogo veću presiju od one kojom je Alijansa uvukla Finsku i Švedsku u NATO zbog američkih interesa u Ukrajini.

«Možete da zamislite šta će sve učiniti da prisile RS da dozvoli da BiH uđe u NATO»,upozorio je Kovač.

General-major u penziji Luka Kastratović istakao je Zapad intenzivno radi na urušavanju četiri srpske vertikale: porodice, obrazovanja, SPC i Vojske i ocenio da je agresija na Jugoslaviju, odnosno Srbiju, bila u kontekstu borbe Zapada sa pravoslavljem i Istokom.

- Kako NATO u agresiji nije ostvario ni jedan postavljeni cilj, a trebalo je da nas okupiraju za tri do pet dana, nastavili su agresiju drugim sredstvima: ignorisali su Rezoluciju 1244, prema kojoj je SR Jugoslavija suverena država u čijem je sastavu AP KiM, predviđen je povratak Odreda vojske i policije SRJ, vrše pritisak da se Rezolucija 1244 izmeni, izgradili su vojnu bazu Bonstil, najveću posle Drugog svetskog rata van teritorije SAD, dozvolili su pogrom preostalog srpskog stanovništva na KiM 17. marta 2004, kada su uništene 34 crkve i manastira, formirali su Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, kao prelazno rešenje za otcepljenje Crne Gore, koja je u međuvremenu primljena u člansvo NATO, suprotno volji većine, pokrajina KiM je proglašena tzv. državom Kosovo, nije dozvoljen povratak 250 000 prognanih Srba sa KiM, nisu uloženi napori da se rasvetle slučajevi nestalih i otetih Srba, nije sprovedena istraga za otete Srbe kojima su uzeti organi za transplataciju, pokušavaju da izvrše reviziju Dejtonskog sporazuma, formirali su i aktivno usmeravaju rad tzv. Haškog tribunala i prećutno prelaze preko nelegalnog formiranja Vojske tzv. Kosova čije se ljudstvo obučava na Zapadu, odakle se doprema i oružje, naročito od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, naveo je Kastratović.

On je posebno ukazao na opasnost koja već dolazi od pojedinih političkih struktura i nevladinih instituta kroz širenje parole ''Samo NATO Srbiju spašava''.

Na kraju je ocenio da je za nezavisnu zemlju potreban snažan odbrambeni sistem, a za to nam treba obučeno stanovništvo – kako za vojnu odbranu tako za borbu protiv mirnodopskih  ugrožavanja stanovništva.

Direktor srpsko-ruskog centra Majak Vladimir Prebiračević ocenio je da je interes Srbije "sveobuhvatna saradnja sa Rusijom i evroazijskim prostorom jer ona može samo da doprinese kvalitetu života i bezbednosti".

- Za bezbednost zemlje, kao naša, izuzetno je bitno da ima obučeno stanovništvo, ne samo za slučaj vojne pretnje, nego za vanredne okolnosti. Zato se mora vratiti služenje vojnog roka, kako bi naša zemlja imala perspektivu u ovako složenom okruženju. Treba da se ugledamo na Izrael, gde i žene i muškarci služe vojsku. Iako će se priča uvek prebaciti na to da je teško naći finansije, smatram da ovde nije pitanje da li treba da se vrati, nego ono mora da se vrati, a pare moraju da se nađu - rekao je Prebiračević.

On je ukazao da nema suvereniteta u bezbednosti bez suvereniteta u ostalim oblastima od vitalnog nacionalnog značaja kao što su energetika, prehrambena industrija, obrazovanje i identitet. On je ukazao da Srbija mora da vrati obrazovanje u svoje ruke i da udžbenike iz netehničkih nauka ponovo moramo da pišemo sami, a ne da nam stranci pišu srpsku istoriju "svake godine izostavljajući ponešto od izuzetnog značaja za naš identitet".

Prebiračević je osudio pritiske koji dolaze sa Zapada kojima se Srbija tera da uvede sankcije Rusiji i ocenio da bi Srbija od toga imala veliku ekonomsku štetu.

Dragan Petrović je u kontekstu buduće politike Srbije, ukazao da će Rusija u Ukrajini sigurno pobediti i da bi «moglo da dođe do izmene snaga do te mere da ni jedna srpska vlada ne može da ignoriše snagu Rusije, Kine i multipolarizma. Čak i ne ulazeći u to koliko su vezani lično.»

- Onog trenutka kad je Rusija odlučila da uđe u sukob, jasno je da će pobediti. Već ulaskom ove četiri oblasti u sastav Rusije, jasno je da ni jedna vlada Bugarske ili Rumunije neće moći da se formira bez uticaja Rusije, a to se reflektuje i na nas! Ako Rusija uzme još neku od preostale četiri rusko-jezične oblasti, ona će izaći na Dunav! To će radikalno vratiti situaciju na ono što smo imali u doba carske Rusije kada je njen uticaj na Balkanu bio kud i kamo veći.

- Lukašenko je u februaru, dan pre početka operacije, izjavio - ako Ukrajina napadne Donbas - to će biti objava rata Belorusiji i da će za najdalje za 15 godina Ukrajina, Rusija i Belorusija biti zajednička savezna država. To znači da je vrh Belorusije spreman da se uklopi u Ruski svet kome geopolitički i kulturno pripada. Moguće je i da sledeća vlada u Kijevu ne bude ona u kojoj bi bio Zelenski, nego bi kao Porošenko mogao da bude na poternici –  poentirao je, slikovito, Petrović na kraju skupa.

EKSPLOZIJE, SIRENE I VRISAK: Masovni ruski udar na Ukrajinu - ovako danas izgledaju njihovi gradovi (VIDEO)

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA