„Posni kuvar s pravilima posta“ Onufrija Hilandarca je izvanredna zbirka recepata posnih jela prikupljanih kako po srpskim manastirima tako i onih zapisanih od baka, majki i sestara širom sveta. Uz svaki recept navedena je i otačka pouka o postu, što predstavlja svojevrsnu specifičnost ovog izdanja.
Prva božja zapovest upravo je zapovest posta, čime je ustanovljen post i naznačena potreba čovečanske prirode za ovim podvigom. Ova zapovest nije govorila o količini hrane, već o njenom sastavu.
U ovoj knjizi se ne nalaze samo recepti, već i istorija, tradicija, duhovnost i kulturna baština jednog naroda. Iako uzdržavanje od određene hrane nazivamo postom, post ima i svoju drugu dimenziju – duhovnu. Duhovna strana posta je daleko teža od telesne. Telesni post je kad se uzdržavamo od mrsne hrane, a duhovni kad se uzdržavamo od zlih pomisli, dela i reči. Bez duhovne dimenzije post prestaje da bude hrišćanski post i postaje prosta dijeta.
Arhimandrit Onufrije (Vranić) iguman je manastira Denkovac u Eparhiji šumadijskoj. Ovaj kuvar je plod višegodišnjeg prikupljanja recepata posnih jela. Knjigu dodatno obogaćuju zanimljive ilustracije manastirske svakodnevice Maje Šolak Bataković.
Izvor:Pravda