Najnovije

DA LI SLEDI NESTAŠICA GORIVA U SRBIJI? Treba da se spremimo za 5. februar

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je povodom stupanja na snagu naftnog embarga EU na rusku naftu koja stiže morskim putem, da se ni danas ni narednih dana ništa neće dogoditi jer su uveliko ugovorene isporuke nafte do kraja godine, ali da od 5. februara postoji potencijalni rizik od nestanka dizela.

Mićović je ukazao da u tom smislu ova mera neće dovesti do problema, odnosno ugrožavanja snabdevenosti.

– To pokazuju cene sirove nafte koje su u petak bile 89 dolara po barelu, danas su 86, znači cene su stabilne – rekao je Mićović za RTS.

Mićović je ukazao da je 5. februar potencijalni rizik, jer tada stupa na snagu zabrana uvoza derivata ruske nafte u EU i da će se tada pojaviti jedan ozbiljan nedostatak dizela.

– Treba da se spremamo svi za 5. februar više nego za ovaj 5. decembar, jer sirova nafta lakše uspeva da promeni svoje tokove i da dođe do Mediterana u dovoljnim količinama – rekao je Mićović.

On je naveo da su svi rizici koje nosi energetska kriza i dalje na stolu.

– Rizici postoje, ali ne postoji ništa što bi sada neposredno ugrozilo snabdevenost i što bi podiglo cene. Za sada je sve pod kontrolom – rekao je Mićović.

Evropska unija stavila je rampu na uvoz ruske nafte koja stiže morskim putem i ograničila njenu cenu na 60 dolara po barelu. Rusija ne prihvata taj limit ni po cenu smanjenja proizvodnje.

Iako je pet članica Unije izuzeto od te sankcije, zabrana važi i za Srbiju – prekinut je dotok ruske nafte naftovodom “Janaf”.

BRANKO PAVLOVIĆ: Nevidljiva ruka i teorija zavere

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA