Najnovije

Venčanje u doba korone

U moderno doba težimo ka zaboravljanju naših vrednosti i tragamo mnogo godina za bezbrižnim životom. Međutim, zbog Kovid-19 pandemije svi smo zatvoreni u našim domovima, brinemo se o našoj budućnosti i osećamo se iz dana u dan sve više usamljeno.

Činjenica je da ljudska bića poseduju instinkt preživljavanja i izbegavanja izumiranja, baš kao i životinje želimo da postojimo generacijama. Osim toga, ko ne bi želeo da deli svoj život sa voljenim osobama dok ovih dana često razmišljamo o životu i smrti? LJubav je ključna stvar kako bi se držali podalje od depresije i usamljenosti, dakle više nam je potrebno u toku krize.

Iz tog razloga svedočili smo većem broju venčanja u odnosu na prethodne godine, ne samo u Srbiji nego u celom svetu.

Pronaći "jedinog" ili "jedinu"

Nikada nije bilo jednostavno pronaći ljubav, ali je čak i teže kada bežite od virusa. Kako upoznati "jedinog" ili "jedinu" kada ne možete biti u blizini gomile ljudi. Očigledno je da kafići i klubovi više nisu opcija. Većina ljudi radi od kuće, što eliminiše ramantiku na radnom mestu. Što se tiče mlađih, univerziteti više ne nude zabavne društvene okolnosti. Čak su i biblioteke zatvorene. Stoga, šta je rešenje?

Pokušati online! Onda treba da se ophodite u skladu sa današnjim vremenima i da pronađete aplikaciju, kao i ostatak sveta, preko koje bi upoznali ljude. Ukoliko ste pristrasni nekim aplikacijama i u potrazi ste za ozbiljnom vezom, treba da proverite najbolju srpsku internet stranicu za upoznavanje koja je ikad postojala. Ponaćete mnogo slobodnih osoba koje razmišljaju baš kao i Vi!

Šta ako je Vaša srodna duša iz inostranstva?

Ukoliko je jedan partner srpskog porekla a drugi stranac, neće biti previše komplikovano. Možete se venčati gde god želite. Međutim, građanin Srbije mora posetiti matični ured da bi preuzeo uverenje o bračnom stanju kako bi dokazao da je slobodan i da nema prepreka za stupanje u brak. Vaši dokumenti bi trebalo da budu prevedeni na jezik države u kojoj planirate venčanje i overeni od strane notara. Nakon što platite malu količinu novca za pečat, spremni ste za venčanje.

Brzo i jednostavno je opcija

Posebno za vreme pandemije možete imati želju da se u tajnosti venčate sa Vašom srodnom dušom. Veoma je pametno čuvati sebe i Vaše voljene na sigurnom sve dok ovaj virus vlada. Ako ste oduvek bili osoba koja ne voli velika venčanja, ovo je pravo vreme da izbegnete sve one koji bi Vas osuđivali ili uvredili.

Vaš je izbor da li će venčanje biti privatnog karatkera, ali potrebno je da obavestite matični ured. Ukoliko to ne uradite, vaš brak ne bi zvanično bio priznat u Srbiji. Dakle, morate nažalost izvršiti i neke formalne obaveze. Oba partnera moraju posedovati uverenje o bračnom stanju i izvod iz matične knjige rođenih. Građaninu Srbije bi to moglo biti jednostavnije, ali ako je partner iz strane zemlje možete potražiti izvod iz matične knjige rođenih u ambasadi njene ili njegove države. Sva dokumenta moraju biti prevedena na srpski jezik i overena pečatom od strane ovlaštenih lica.

Ukoliko živite u inostranstvu i niste u mogućnosti da putujete u Srbiju, postoje i drugi načini za legalizaciju braka. Možete zatražiti pomoć u jednom od konzulata Srbije, ali to će sigurno biti teže i kompleksnije, upozoreni ste. Morali bi čekati bar dva meseca da bi dobili dokumente i moraćete platiti mnogo više novca za papire. 

Fantazirati o legendarnom venčanju

Da li ste oduvek bili osoba koja je željela fantastično venčanje baš kao što su u bajkama? Naravno, Vaše je pravo da delite najsrećniji dan Vašeg života sa Vama dragim ljudima. Međutim, u tom slučaju, s obzirom da se svi kriju od smrtonosnog virusa, preporučujem Vam da čekate na bolja vremena. Možete se uvek venčati u tajnosti i kasnije praviti žurku!

Venčanja u crkvi su veoma popularna u Srbiji. Nije samo zbog tradicije, nego Vas malo i oslobađa dosadne birokratije. Na taj način, sveštenik će se pobrinuti za registraciju braka dok vi ispobavate bezbrojne haljine i odela. To je jednostavna kombinacije, odnosno zakonska i religijska ceremonija gde ne morate da se mučite toliko oko papirologije. 

Međutim, ako jedan od partnera nije religiozan ili ne pripada istoj religiji, mogu se pojaviti određene prepreke. Trebalo bi da istražite šta je potrebno pre vremena. Nema potrebe za brigom, niste prvi koji će se venčati sa strancem i ništa nije nemoguće! Međureligijski brakovi u Srbiji nisu retkost. Gledajte na to sa vedrije strane, parovi različitog porekla mogu da imaju multikulturalnu i jedinstvenu svadbu.

Ukoliko niste uopšte religiozni i odlučite se za venčanje u matičnom uredu, idalje treba da pratite slične korake birokratije. Potrebna Vam je lična karta ili važeći pasoš kao i izvod iz matične knjige rođenih na srpskom jeziku za oba partnera.

Birokratije nije nikad zabavna, ali to je proces kroz koji svi moraju da prođu i obećavam Vam da zaista vredi ako ste pronašli Vašu bolju polovinu.

Izvor: Promo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA