Најновије

Венчање у доба короне

У модерно доба тежимо ка заборављању наших вредности и трагамо много година за безбрижним животом. Међутим, због Kовид-19 пандемије сви смо затворени у нашим домовима, бринемо се о нашој будућности и осећамо се из дана у дан све више усамљено.

Чињеница је да људска бића поседују инстинкт преживљавања и избегавања изумирања, баш као и животиње желимо да постојимо генерацијама. Осим тога, ко не би желео да дели свој живот са вољеним особама док ових дана често размишљамо о животу и смрти? Љубав је кључна ствар како би се држали подаље од депресије и усамљености, дакле више нам је потребно у току кризе.

Из тог разлога сведочили смо већем броју венчања у односу на претходне године, не само у Србији него у целом свету.

Пронаћи "јединог" или "једину"

Никада није било једноставно пронаћи љубав, али је чак и теже када бежите од вируса. Како упознати "јединог" или "једину" када не можете бити у близини гомиле људи. Очигледно је да кафићи и клубови више нису опција. Већина људи ради од куће, што елиминише рамантику на радном месту. Што се тиче млађих, универзитети више не нуде забавне друштвене околности. Чак су и библиотеке затворене. Стога, шта је решење?

Покушати онлине! Онда треба да се опходите у складу са данашњим временима и да пронађете апликацију, као и остатак света, преко које би упознали људе. Уколико сте пристрасни неким апликацијама и у потрази сте за озбиљном везом, треба да проверите најбољу српску интернет страницу за упознавање која је икад постојала. Понаћете много слободних особа које размишљају баш као и Ви!

Шта ако је Ваша сродна душа из иностранства?

Уколико је један партнер српског порекла а други странац, неће бити превише компликовано. Можете се венчати где год желите. Међутим, грађанин Србије мора посетити матични уред да би преузео уверење о брачном стању како би доказао да је слободан и да нема препрека за ступање у брак. Ваши документи би требало да буду преведени на језик државе у којој планирате венчање и оверени од стране нотара. Након што платите малу количину новца за печат, спремни сте за венчање.

Брзо и једноставно је опција

Посебно за време пандемије можете имати жељу да се у тајности венчате са Вашом сродном душом. Веома је паметно чувати себе и Ваше вољене на сигурном све док овај вирус влада. Ако сте одувек били особа која не воли велика венчања, ово је право време да избегнете све оне који би Вас осуђивали или увредили.

Ваш је избор да ли ће венчање бити приватног караткера, али потребно је да обавестите матични уред. Уколико то не урадите, ваш брак не би званично био признат у Србији. Дакле, морате нажалост извршити и неке формалне обавезе. Оба партнера морају поседовати уверење о брачном стању и извод из матичне књиге рођених. Грађанину Србије би то могло бити једноставније, али ако је партнер из стране земље можете потражити извод из матичне књиге рођених у амбасади њене или његове државе. Сва документа морају бити преведена на српски језик и оверена печатом од стране овлаштених лица.

Уколико живите у иностранству и нисте у могућности да путујете у Србију, постоје и други начини за легализацију брака. Можете затражити помоћ у једном од конзулата Србије, али то ће сигурно бити теже и комплексније, упозорени сте. Морали би чекати бар два месеца да би добили документе и мораћете платити много више новца за папире. 

Фантазирати о легендарном венчању

Да ли сте одувек били особа која је жељела фантастично венчање баш као што су у бајкама? Наравно, Ваше је право да делите најсрећнији дан Вашег живота са Вама драгим људима. Међутим, у том случају, с обзиром да се сви крију од смртоносног вируса, препоручујем Вам да чекате на боља времена. Можете се увек венчати у тајности и касније правити журку!

Венчања у цркви су веома популарна у Србији. Није само због традиције, него Вас мало и ослобађа досадне бирократије. На тај начин, свештеник ће се побринути за регистрацију брака док ви испобавате безбројне хаљине и одела. То је једноставна комбинације, односно законска и религијска церемонија где не морате да се мучите толико око папирологије. 

Међутим, ако један од партнера није религиозан или не припада истој религији, могу се појавити одређене препреке. Требало би да истражите шта је потребно пре времена. Нема потребе за бригом, нисте први који ће се венчати са странцем и ништа није немогуће! Међурелигијски бракови у Србији нису реткост. Гледајте на то са ведрије стране, парови различитог порекла могу да имају мултикултуралну и јединствену свадбу.

Уколико нисте уопште религиозни и одлучите се за венчање у матичном уреду, идаље треба да пратите сличне кораке бирократије. Потребна Вам је лична карта или важећи пасош као и извод из матичне књиге рођених на српском језику за оба партнера.

Бирократије није никад забавна, али то је процес кроз који сви морају да прођу и обећавам Вам да заиста вреди ако сте пронашли Вашу бољу половину.

Извор: Промо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА